De Radiovereniging

Bob Uschi

De Radiovereniging

Bob Uschi

De Radiovereniging, programma van het Genootschap van Vrienden van het Medium Radio, gemaakt door Wim Noordhoek en voorzitter Arend Jan Heerma van Voss.

Met een interview met documentairemaker Bob Uschi over zijn lange radiocarrière. Zijdelings komt ook zijn werk daarvoor als
tekenaar aan de orde. Met vele fragmenten uit documentaires die hij maakte tussen de jaren vijftig en de jaren tachtig.

Achtereenvolgens:
0'00" Tune - Aankondiging Cor Galis.
0'45" Fragment uit een documentaire van Bob Uschi uit 1955, getiteld 'De Geboorte'.
na 2'00" Tune - Inleiding Wim Noordhoek. Arend Jan Heerma van Voss leest de biografie van gast Bob Uschi voor.
na 4'18" Uschi vertelt op verzoek presentator over de tijd dat hij zijn brood verdiende met het tekenen van voornamelijk
sportkarikaturen voor dagblad Het Volk. Geeft toelichting bij het volgende fragment.
na 8'05" Fragment uit een documentaire over een kibboets in Israël uit 1964. (De kibboets wordt beschoten met mortiervuur vanaf Jordaans grondgebied). noot: deze documentaire "De vogels blijven zingen in Newe Ur" is bekroond met de Prix Italia. Uschi vertelt over zijn overstap als tekenaar naar de radio ("Als radiomaker moet je ook de hoofdlijnen strak uitvoeren"). Geeft zijn visie op het maken van documentaires. Maakt vergelijkingen met het tekenen ("De eenvoud en duidelijkheid van de lijn heb ik meegebracht en gebruikt in mijn radiowerk"). Zegt dat hij altijd authentiek materiaal heeft gebruikt voor zijn documentaires. ("Het geluid zelf moet spreken").
na 16'00" Uschi vertelt over de verschillen tussen zijn documentaires uit de jaren vijftig en die van latere datum. Geeft toelichting bij het volgende fragment. Fragment uit de documentaire Confrontatie met Auschwitz.
na 19'13" uit 1972 (zie HA-40018)
na 23'48" Uschi vertelt zijn herinneringen aan het maken van deze documentaire ("we kwamen er verpletterd uit").
na 25'13" Uschi vertelt iets over zijn eigen oorlogservaringen ("Ik heb zestien familieleden verloren) Leidt op verzoek het volgende fragment in.
na 27'08" Fragment uit een documentaire over het Lloyd-hotel (jeugdgevangenis) in Amsterdam uit 1969.
na 32'43" Uschi geeft toelichting bij het laatste fragment. Vertelt hoe belangrijk voor hem het gebruik van geluid is in zijn latere documentaires ("Klankbeeld is het beste woord voor dit soort programma's - Je roept beelden op bij de luisteraar, die je met klanken verduidelijkt").
Geeft toelichting bij het volgende fragment.
na 36'50" Fragment uit een documentaire over de vereenzaming van mensen uit 1981. (Solo in de goudvissenkom, TROS 1981);
na 40'18" Uschi antwoordt dat hij geregeld geëmotioneerd raakte bij wat hij maakte ("dit laatste heeft mij ook zeer ontroerd"). Zegt dat hij naast harde documentaires ook veel verstilde documentaires heeft gemaakt.
Licht het volgende fragment toe.
na 43'50" Fragment uit de documentaire Het ongeval uit 1976.
na 53'30" Uschi vertelt hoe hij te werk ging bij deze documentaire.
Afkondiging presentator. Tune.

advertentie