Nooit Meer Slapen

In memoriam: Wim Brands (1959-2016)

Nooit Meer Slapen

In memoriam: Wim Brands (1959-2016)

In deze speciale aflevering van Nooit Meer Slapen stonden wij stil bij het leven en werk van onze collega Wim Brands, die gisteren overleed. Bij de VPRO maakte hij radio- en televisieprogramma’s over boeken. In het eerste uur praatten wij met de mensen die hem goed gekend hebben. Zijn hoofdredacteuren bij de VPRO, Karen de Bok en Gerard Walhof, en drie van zijn dierbare vrienden: Roel Bentz van den Berg, Ariejan Korteweg en Jeroen van Kan. Ook spraken wij met twee dichters, Erik Lindner en Erik Bindervoet, over de poëzie van Wim Brands. Want Brands was niet alleen radio- en televisiepresentator, maar was bovenal dichter.
Verder gaven wij het woord aan verschillende schrijvers en dichters zoals A.L. Snijders, K. Schippers, Maaike Meijer, Maartje Wortel, Ester Naomi Perquin en Anton Dautzenberg, die allen herinneringen aan hem ophaalden. En we spraken over zijn eeuwige behoefte om zijn honger naar literatuur te stillen, waarvoor hij de deur bij uitgevers en boekwinkels plat liep.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

In memoriam: Wim Brands

vanaf 00:02:33

Gisteren is radio- en televisiemaker Wim Brands op 57-jarige leeftijd overleden. De VPRO is droef en verslagen. Hiermee heeft de omroep een van zijn bekende en gewaardeerde makers verloren. Hoewel de laatste jaren vooral actief voor televisie waar hij zijn wekelijkse programma VPRO Boeken presenteerde, was Wim Brands al sinds de jaren tachtig bekend van vele radio-uitzendingen op het terrein van literatuur en filosofie. Ook was hij dichter. Zijn laatste bundel, 's Middags zwem ik in de Noordzee, verscheen in 2014. Vannacht herdenken wij hem in Nooit Meer Slapen.

In memoriam: Wim Brands (uur 2)

vanaf 01:02:27

In deze speciale aflevering van Nooit Meer Slapen stonden wij stil bij het leven en werk van onze collega Wim Brands, die gisteren overleed. Bij de VPRO maakte hij radio- en televisieprogramma’s over boeken. In het eerste uur praatten wij met de mensen die hem goed gekend hebben. Zijn hoofdredacteuren bij de VPRO, Karen de Bok en Gerard Walhof, en drie van zijn dierbare vrienden: Roel Bentz van den Berg, Ariejan Korteweg en Jeroen van Kan. Ook spraken wij met twee dichters, Erik Lindner en Erik Bindervoet, over de poëzie van Wim Brands. Want Brands was niet alleen radio- en televisiepresentator, maar was bovenal dichter. Verder gaven wij het woord aan verschillende schrijvers en dichters zoals A.L. Snijders, K. Schippers, Maaike Meijer, Maartje Wortel, Ester Naomi Perquin en Anton Dautzenberg, die allen herinneringen aan hem ophaalden. En we spraken over zijn eeuwige behoefte om zijn honger naar literatuur te stillen, waarvoor hij de deur bij uitgevers en boekwinkels plat liep.