Noorderlicht Radio

Noorderlicht Radio

Huidcel wordt stamcel

Stamcellen. Ze zijn alles en niks tegelijkertijd en de grote hoop is dat er uiteindelijk geheel nieuwe organen uit te maken zijn, die geschikt zijn voor levensreddende transplantaties. Vroeger waren er embryo's nodig om stamcellen te verkrijgen, maar inmiddels weten onderzoekers dat stamcellen ook in een volwassen lichaam huizen. Nadeel van die cellen is alleen dat ze niet alles kunnen worden, maar slechts een beperkt aantal mogelijkheden hebben. Zo kunnen stamcellen in het hart zich alleen ontwikkelen tot - allerlei soorten - volwassen hartcellen. 

Maar nu is er een andere, veelbelovende techniek: stamcellen maken uit huid. Van de huidcellen wordt als het ware het geheugen gewist, zodat ze terugkeren naar de embryonale fase. De ontwikkelingsmogelijkheden lijken onbeperkt en in de VS is de techniek al een hit.

Stamcelonderzoeker Niels Geijsen maakte er kennis mee aan de universiteit Harvard in Boston en gaat het 'virus' nu verspreiden in Nederland. Deze winter start hij een onderzoeksgroep aan het Hubrecht Instituut in Utrecht. Remy van den Brand ging alvast op bezoek en bekeek de 'nieuwe oude stamcellen' door de microscoop.

(Presentatie: Pieter van der Wielen)

advertentie