Wij leggen de lat hoog. Altijd. Wat we maken mag geen compromis zijn. Dankzij u is er ruimte voor onze ambities. Die maakten we in 2018 waar met 3.9 miljoen euro uit de verenigingskas. Met dit geld, dat u samen met andere leden, abonnees en donateurs bijeenbrengt, zijn we tot aanzienlijk meer, mooier én beter in staat dan op basis van alleen onze subsidie mogelijk is.

Steeds meer mensen steunen ons met extra donatie

Weet u dat 220.000 mensen al minstens twintig jaar VPRO-lid zijn? En wat ook geweldig is: vijftien procent van alle leden en gidsabonnees gunde ons in 2018 gemiddeld € 33,- extra. Af en toe ontvangen we zelfs een erfenis. En inmiddels zijn er al 335 mensen die onze financiële positie versterken met een periodieke schenking van minimaal vijf jaar. Dat is fiscaal gunstig want volledig aftrekbaar. Hebt u hier ook oren naar? Kijk dan voor meer informatie op vpro.nl/slimgeven.

basiswaarden

De VPRO heeft enkele basiswaarden opgesteld. Deze regels zijn gebaseerd op de gedragscode van De Vereniging van Fondsenwervende Instellingen (VFI).

De VPRO:

  • besteedt zoveel mogelijk van de ontvangen middelen aan het goede doel. Dit zijn de drie pijlers: talentontwikkeling, innovatie en ondersteuning van cultuur;
  • houdt zich aan de volgende criteria bij alle werving en besteding van donatiegelden: de journalistieke onafhankelijkheid komt nooit in het geding, en de VPRO levert nooit een bijdrage aan winst van derden;
  • streeft naar maximale kwaliteit bij alle uitvoerende werkzaamheden;
  • toont respect voor de gever bij werving;
  • informeert gevers ten minste één keer per jaar via e-mail over de besteding en eventuele voortgang van projecten;
  • gaat nauwkeurig om met vragen, klachten en opmerkingen van gevers;
  • gaat zorgvuldig om met de gegevens van gevers.

    Ja, ik wil de VPRO steunen. Klik hier
We maken het dankzij u

In 2018 maakten we met een injectie van € 250.000 uit de verenigingskas elke werkdag op NPO Radio 1 het late night cultuurmagazine Nooit Meer Slapen. Staken we € 240.000,- extra in de totstandkoming van documentaires en investeerden we bijna twee ton in reisseries; voor Door het Hart van China lapten we € 70.000,- euro bij, en deden € 62.000,- bij Onze man in Teheran (2), € 20.000,- bij Tokidoki en € 40.000,- bij Sahara.

U geeft ons meer tijd voor research

In plaats van vlugvlugvlug via de snelste weg, gaan we buiten de gebaande paden op zoek naar verhalen. Zodat u bijvoorbeeld in onze reisseries het wezen ervaart van een samenleving die schuilgaat áchter de tips van een avontuurlijke vakantie.

U biedt ons ‘ontwikkelingshulp’

Wij spreken van ontwikkeling als we een programma-idee uitwerken tot een compleet plan. In 2018 gaven we aan ontwikkeling van televisieprogramma’s € 350.000,- uit. Daarnaast ontwikkelden we met € 200.000,- uiteenlopende online producties zoals De snijtafel, de razend populaire YouTube-serie van Kasper C. Jansen. Ruim anderhalve ton maakte we vrij voor nieuwe podcasts.

U sponsort veelbelovend VPRO-talent

Met verenigingsgeld financieren we ook VPRO Dorst. Kweekvijver voor jonge makers die graag ideeën voor programma’s en podcasts ontwikkelen en tegelijkertijd zichzelf. Bij VPRO Dorst krijgen aanstormende programmamakers een traject van masterclasses en coaching.

De VPRO maakt school met uw steun

Wat maakt VPRO zo VPRO? Die vraag ligt ten grondslag aan de oprichting van de VPRO School, die in 2018 met € 50.000,- van de grond kwam voor medewerkers in verschillende disciplines. Missie: het VPRO-DNA doorgeven aan professionals die (betrekkelijk) nieuw zijn in onze organisatie. De eigen stijl intern doorgeven en verankeren. Voor de VPRO van nu en van de toekomst.