Bij de VPRO borrelt het altijd van de creativiteit. Geweldig dat leden en donateurs ons hierin steunen! In 2022 ging ruim 2,5 miljoen euro uit de verenigingskas naar programma’s waarvoor de subsidie niet toereikend was. Nicolaas Veul, Femke van der Laan, Eric Arends en Arjen Lubach willen je hier graag persoonlijk voor bedanken.

Verderop deze pagina lees je meer wat we doen met je geld.

‘Mijn film De klimaatverkenner was een avontuur waar we 84 duizend euro extra voor nodig hadden. Ik wilde de gevolgen van de klimaatcrisis voelbaar maken door in Noorwegen te gaan vragen of daar welkom zijn als bij ons de zee binnenkomt. Die vraag spreekt tot de verbeelding en leverde leuke scènes op. Met jouw steun maakte je dat mogelijk.’

Nicolaas Veul

‘Vlak voor de uitzending om middernacht vragen gasten vaak hoe het is om diep in de nacht radio te maken. Ik antwoord altijd dat dit het leukste is wat ik ooit heb gedaan. Vijf nachten per week tijd en ruimte hebben om de diepte in te gaan en luisteraars een boeiend uur te bieden is een geschenk. Dankzij de extra 170 duizend euro die voor Nooit Meer Slapen beschikbaar is, kunnen wij dit programma maken.’

Femke van der Laan

‘Het spitwerk bij Argos kost veel tijd en menskracht. Mede dankzij jou was er 200 duizend euro extra beschikbaar. Dat hebben we juichend ontvangen. Zo konden we onder meer onderzoek doen naar het algoritme dat burgers met een bijstandsuitkering automatisch profileert als fraudeurs. Ook doken we in de jeugdzorg, die zo slecht functioneert dat veel meer kinderen dan nodig uit huis worden geplaatst.’

Eric Arends

 ‘Ik heb me altijd erg thuis gevoeld bij de VPRO. Dat is nog steeds zo. Niet alleen de organisatie, maar ook de trouwe en gulle achterban die het mogelijk maakt dat ik De Avondshow met Arjen Lubach kan maken. Daarom heb ik ChatGPT een tekst laten genereren. Hier komt ie: bedankt allemaal!’

Arjen Lubach

Meer weten over wat we deden met je geld? Je leest het hieronder.

hier blijft je geld

Bij de VPRO, laboratorium vol creatieve pioniers, borrelt het altijd van veelbelovende ideeën. Dankzij extra geld van onze leden en donateurs maken we die waar. Met een financiële injectie van 3.746.000 euro uit de verenigingskas konden we ook in deze lastige tijden een positieve draai aan de wereld geven met inspirerende, motiverende, activerende en op z’n tijd ook gekscherende verhalen.

extra geld voor programma’s

Ruim 2,5 miljoen euro ging naar programma’s waarvoor de subsidie niet toereikend was. De beschikbare budgetten voor audioproducties zijn standaard lager dan ze kosten. Dus lapten we bijvoorbeeld 170 duizend euro bij voor Nooit Meer Slapen, ruim 200 duizend euro voor Argos, 126 duizend voor OVT, 62 duizend voor Bureau Buitenland en een kleine 150 duizend euro voor 3voor12.

Ook voor videoproducties werd er flink bijgepast uit de verenigingskas. Zo kwam de indrukwekkende reisserie Mijn vader de gelukszoeker, die Nadia Moussaid met haar vader maakte, tot stand met een extra injectie van 180 duizend euro.

Op De Avondshow met Arjen Lubach, dat met een groter redactie- en schrijversteam wordt gemaakt dan het wekelijkse Zondag met Lubach, werd ruim 675 duizend euro verenigingsgeld gelegd. Voor Frontlinie legden we 80 duizend euro bij en voor De klimaatverkenner 84 duizend euro.

Nadia Moussaid en haar vader Alice

Voor VPRO Tegenlicht reserveerden we een extra bedrag van 239 duizend euro. Het aantal afleveringen kwam onder druk te staan. Door een deel zelf te bekostigen, konden we het aantal in 2022 nog behouden.

Met de NPO is afgesproken dat VPRO Tegenlicht pas in 2023 van twintig naar tien tv-afleveringen zou gaan, met een extra inzet voor een grotere online aanpak. De plannen voor deze transitie werden in het najaar van 2022 ontwikkeld en bekostigd uit bovengenoemde reservering.

Tot slot prijzen we ons gelukkig dat we samen met een financiële bijdrage van de NPO, Beeld & Geluid en een eigen bijdrage van 250 duizend euro alle openbaarmakingsrechten op het gehele oeuvre van Van Kooten en De Bie hebben kunnen verwerven.

VPRO Tegenlicht: The Free Press Show

geld voor programma-ontwikkeling

Aan ideeën geen gebrek. Maar een idee uitwerken tot een levensvatbaar plan kost geld. In 2022 gaven we hier in totaal 429 duizend euro aan uit, bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van de talkshow Nadia, dat sinds 1 mei 2023 op NPO 1 is te zien.

Tevens tastten we flink in de buidel voor de ontwikkeling van verschillende reisseries voor 2023, zoals Onze man bij de Taliban met Thomas Erdbrink, Langs de nieuwe zijderoute met Ruben Terlou en Jelle Brandt Corstius, Van Bahia tot Brooklyn met Nina Jurna en Onze gazeta! over persvrijheid in Polen.

Tot slot hebben we geld gestoken in een plan voor een nieuw boekenprogramma, nadat door de NPO besloten was te stoppen met Brommer op zee.

Van Bahia tot Brooklyn

geld voor talent-ontwikkeling

Met 250 duizend euro financieren we onze kweekvijver Dorst, waar jong talent masterclasses en coaching krijgt bij het ontwikkelen van een plan. Zo maakten Hilde Barwegen en Sophie Schwartz Mijn club, waarin zij lieten zien hoe homofobie, racisme en seksisme in de voetbalwereld nog steeds een groot probleem zijn.

Mijn club

geld voor innovatie

We houden ervan om nieuwe vertelvormen te ontdekken, al dan niet met nieuwe technologie. Hiervoor hebben we bij de VPRO een afdeling Innovatie & Digitale Media inclusief medialab waar ruimte is voor onderzoek en experiment. Hier ging afgelopen jaar 220 duizend euro naartoe. Er werd onder meer gewerkt aan de best mogelijke vorm om podcasts geschikt te maken voor mensen die niet of slecht horen. Dit leidde tot het prototype DoofPod.

In het jaaroverzicht lees je alles wat in 2022 uit het laboratorium van de VPRO is ontsnapt.