Moeilijke landen, vreemde anekdotes, ingetogen commentaar. Dat is de kenmerkende stijl van Jelle Brandt Corstius. De jonge journalist werd bekend met zijn reisverslagen uit Rusland, maar hij heeft inmiddels ook VPRO-series in India en de Kaukasus opgenomen. Op deze pagina hebben we een aantal bijzondere fragmenten uit zijn werk uitgelicht.

Siberisch stadje schatrijk door olie

Vox populi ('stem des volks'): zo heet het spontaan aanspreken van mensen op straat, die vrijuit hun mening mogen geven. Meestal komt er niet veel uit, maar Jelle Brandt Corstius weet als geen ander wie hij eruit moet pikken. In dit fragment uit de serie Van Moskou tot Magadan zie je een ontroerend gesprek met een gepensioneerde arts. Ze woont al 75 jaar in het Siberische stadje Khanti Mansiysk en ervoer hoe de vondst van olie haar woonplaats veranderd heeft.

Jelle viert holi

Je moet als verslaggever op reis soms alles over je heen laten komen. In India, waar hij de serie Van Bihar tot Bangalore maakt, neemt Jelle Brandt Corstius dat heel letterlijk. Hij laat zich onderdompelen in de verf tijdens de jaarlijkse hindoeïstische traditie holi. Een vrolijk en kleurrijk feest. Althans, zo lijkt het, maar er blijkt ook een andere kant van het verhaal te zijn.

Jelle proost en wordt emotioneel

In het Kaukasische bergdorp Naltsjik houden zelfs de jongeren van oude tradities, zo blijkt uit dit fragment van de serie De bergen achter Sotsji. Jelle raakt ontroerd als hij van de oudsten hoort hoe de dorpsgemeenschap elkaar steunt en niemand alleen achterlaat. Jelle proost op hun goede leven. Wat hem betreft kan Nederland nog een voorbeeld aan hen nemen.

Biografie

Jelle Brandt Corstius (1978, Bloemendaal) komt uit een echt schrijversgezin. Zijn vader is columnist-wetenschapper Hugo Brandt Corstius en zijn zus is columniste Aaf Brandt Corstius. Het is misschien dan ook geen wonder dat Jelle, naast geschiedenis, journalistiek ging studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Jelle woonde twee jaar in de Verenigde Staten (Minneapolis en Pennsylvania), maar raakte al reizend vooral gefascineerd door Rusland. Hij besloot Russisch te leren en verhuisde in maart 2005 naar Moskou, om als freelance journalist te werken. Over Rusland schreef hij ook een paar boeken, waaronder deze.

Toen Jelle werd benaderd om een televisieprogramma over zijn reizen te gaan maken, stond hij niet meteen te trappelen.

Jelle Brandt Corstius is intussen niet meer weg te denken bij de VPRO. Vier reisseries maakte hij tot nu toe. Daarnaast presenteerde hij nog Zomergasten in 2010 en 2011 en maakte hij een portret van Moskou in 24 uur voor Tegenlicht.

meer jelle bij de vpro

  • Jelle Brandt Corstius