Op radio en televisie

Zaterdag 15 maart

09.00-09.50 Nederland 1
De herhaling van vorige week met sufiensemble Tevazu. Zij combineren de klassieke Turkse muziek met de rijke suficultuur. Het Osiris Trio werd in 1988 opgericht. De repertoirelijst is breed en veelzijdig en omvat het pianotrio-oeuvre van Haydn tot en met werken van eigentijdse componisten. Carla Pires is een zangeres uit Portugal bij wie de fado door het bloed stroomt.

23.02-24.00 Radio 4
Tom Klaassen verkent de grenzen van de klassieke muziek, en hij kijkt vooruit naar de leukste concerten in de komende week. Astronaut André Kuipers gaat over het heelal vertellen bij een muzikale ruimtereis door pianist Ralph van Raat, in De Doelen in Rotterdam. Daar willen we het fijne van weten. En we tippen alvast het Prisma Strijktrio, dat morgenochtend in Vrije Geluiden op TV te zien is.

20.00-24.00 Radio 6
Concertopnamen, archiefvondsten, nieuwe releases, en regelmatig live-optredens in de studio. Vanavond een eerste deel van een concert door het European Quartet van fluitist Jeroen Pek, met Onno Witte (drums), Christian Pabst (piano) en Gabrielle Koehlhoeffer (bas). Opname van 1 november 2013 in het Mirliton Theater in Utrecht. En verder: een terugblik op November Music 2013, het festival in Den Bosch waar elk jaar niet alleen veel nieuwe zogenaamde klassieke muziek te horen is maar ook avontuurlijke popmuziek, geluidsinstallaties en ronduit goeie jazz. We maakten opnamen van het Trio van Rembrandt Frerichs die speelden met kemenche-speler Kayhan Kalhor; van het Zapp4 strijkkwartet dat optrad met elektronica-wizard Jan Bang; van Splashgirl; van Nik Bärtsch’s Ronin; en van een fenomenaal solo-optreden van trompettist Nils Petter Molvaer.

0.00-01.00 Radio 6
Wilfried de Jong draait zijn jazzplaten

Zondag 16 maart

10.30 - 11.20 Ned 1
De Britse singer songwriter Jon Gomm is een YouTube fenomeen door zijn indrukwekkende gitaarspel. De Kameroense zangeres Kareyce Fotso verruilde haar studie biochemie voor artiestenbestaan. Het Prisma Strijktrio neemt de luisteraar mee langs 7 eeuwen strijktriomuziek, oude en nieuwe muziek als vanzelfsprekend naast elkaar.

23.00 - 24.00 Radio 4
Langs de grenzen van de klassieke muziek! In Galerie Modern hoort Tom Klaassen van Marjoke Roorda waarom de Apera van Huba de Graaf tot haar favoriete twintigste eeuwse muziek behoort. De concerttip van vandaag geldt de première van het hartstochtelijk liederenprogramma Rosefire: Martin Fondse, Eric Vloeimans, het Matangi Strijkkwartet en Tania Kross.

20.00 - 24.00 Radio 6
We zijn vanavond te gast in een van de bijzonderste muziekclubs van ons land: Splendor in Amsterdam. Initiatief van een vijftigtal musici, die eigenhandig een eigen plek voor rehearsals en concerten bouwden uit een voormalig badhuis in het centrum van de hoofdstad. Het is St. Patrick’s Eve, de avond vóór de nationale feestdag van Ierland, en dat wordt in Splendor gevierd met een spannende ontmoeting tussen Ierse en Nederlandse musici: Caoimhín O'Raghallaigh, de fiddler van “The Gloaming", Maarten Ornstein (basklarinet/saxofoon), Oene van Geel (altviool/cajon), Wilmar de Visser (contrabas) & Santiago Cimadevilla (bandoneon). We horen het tweede deel van de opname van het European Quartet van Jeroen Pek, en natuurlijk komt Charlie Crooijmans het concert van Guillaume Perret toelichten dat werd opgenomen tijdens de Womex 2013 in Wales.

24.00 - 01.00 Radio 6
Wilfried de Jong sluit het weekend af met een selectie jazzplaten uit zijn archief.