VPRO Vrije Geluiden

Bombay Connection Orchestra, Kim Hoorweg & Robin Nolan Trio

VPRO Vrije Geluiden

Bombay Connection Orchestra, Kim Hoorweg & Robin Nolan Trio

Indiase percussie, schetterend koper en violen die bijna opstijgen. Te gast zijn veertien topmuzikanten die met het Bombay Connection Orchestra de Bollywoodmuziek uit de jaren 60 en 70 weer tot leven brengen. De filmmuziekindustrieën van Bombay, Lahore en Madras komen samen op één podium in een regenboog aan kleuren en klanken. Ook te gast is Kim Hoorweg, die sinds haar eerste album Kim is Back bekend staat om haar charmante vertolkingen van onbekende en bekende oude jazz-standards. Vanaf het moment dat ze het Robin Nolan trio hoorde spelen, ontstond bij haar het idee voor een gypsy-jazz georiënteerde plaat. Ze speelt nummers van haar cd 'Boulevard of Broken Dreams'. De basklarinet is weliswaar groot, maar het instrument wordt toch vaak over het hoofd gezien. Toch breken meerdere musici er een lans voor. Zo vindt het zogeheten Basklarinet Festijn plaats, met optredens door het hele land. Een voorproefje met Oguz Büyükberber en Tobias Klein. Tot slot viert De Leo Smit Stichting haar vierde lustrum met een spetterend festival. Op deze dag geven ze ook het startsein voor het bouwen van een Internationaal Digitaal Kenniscentrum.

Bombay Connection Orchestra
Sholay (title music)
R.D. Burman

Audiofragment:
Uit: Hare Rama Hare Krishna
Dance Music 1
R.D. Burman

Video fragment
Uit: Piya Tu Ab To Aaja
R.D. Burman
Caravan (Nasir Hussain 1971)

Bombay Connection Orchestra
Dil Woh Bhi Larki Ka (Naukar)
M. Ashraf

Kim Hoorweg & Robin Nolan Trio
Mood Indigo
Duke Ellington

Kim Hoorweg & Robin Nolan Trio
Si Tu Vois Ma Mere
Sidney Bechet & Jean Broussolle

Oguz Büyükberber & Tobias Klein
Diminutus

Fie Schouten & Marko Kassel
Decade
Enrique Raxach

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Bombay Connection Orchestra

vanaf 00:00:48

Bombay Connection Orchestra speelt de introductie van de Indiase film Sholay, gecomponeerd door R.D. Burman. Gerry Arling is de arrangeur. - Sietse Van Gorkom – violin, Ruben Bowing Margarita – violin, Rani Kumar – viola, Jonas Pap – cello, Jan Kooper - saxophones/flute, Joe Rivera – trumpet, Effe Erdem – trombone, Jarno van Es - keys/accordion, Gersom Raams – guitar, Gerry Arling - bass guitar, Claus Tofft – percussion, Tom Nieuwenhuijse – drums, Dinesh Ramcharan - tabla http://www.bombay-connection.com

Interview Edo Bouman

vanaf 00:05:55

Melchior praat met Edo Bouman, oprichter van het Bombay Connection Orchestra, over Indiase filmmuziek uit de jaren '60 en '70.

Bombay Connection Orchestra

vanaf 00:13:22

Het Bombay Connection Orchestra speelt Dil Woh Bhi Larki Ka uit de film Naukar gecomponeerd door M. Ashraf en gearrangeerd door Gerry Arling.

Kim Hoorweg & Robin Nolan Trio

vanaf 00:17:25

Kim Hoorweg en het Robin Nolan Trio spelen Mood Indigo, een compositie van Duke Ellington.

Interview Kim Hoorweg

vanaf 00:20:05

Melchior in gesprek met Kim Hoorweg over haar vijfde cd The Boulevard of Broken Dreams.

Kim Hoorweg & Robin Nolan Trio

vanaf 00:27:26

Kim Hoorweg & Robin Nolan Trio spelen Si Tu Vois Ma Mere gecomponeerd door Sidney Bechet en Jean Broussolle).

Oguz Büyükberber & Tobias Klein

vanaf 00:30:57

De basklarinet is weliswaar groot, maar het instrument wordt toch vaak over het hoofd gezien. Toch breken meerdere musici er een lans voor. Zo vindt het zogeheten Basklarinet Festijn plaats, met optredens door het hele land. Een voorproefje met Oguz Büyükberber en Tobias Klein. Oguz Büyükberber & Tobias Klein spelen hun eigen compositie Diminutus

Interview - Fie Schouten

vanaf 00:35:14

Melchior praat met Fie Schouten, artistiek leider van het Basklarinet Festijn, over het ondergewaarde, maar fantastische instrument de basklarinet.

Fie Schouten & Marko Kassel

vanaf 00:41:52

Fie Schouten & Marko Kassel spelen Decade, een compositie van Enrique Raxach