VPRO Vrije Geluiden

Jordan Mackampa, Fernando Otero & Victor Villena, Ud Festival

VPRO Vrije Geluiden

Jordan Mackampa, Fernando Otero & Victor Villena, Ud Festival

Singer-songwriter Jordan Mackampa is een moderne troubadour die folk, lichte electronica, blues, soul en zelfs gospel zingt. De ud, een Arabische luit, wordt vaak gebruikt in de Arabische landen, maar het instrument is te vinden tot in Andalusië. Oprichter van het Ud Festival Yassine Boussaid vertelt het verhaal van dit bijzondere instrument, en Ahmed El Maai speelt met de ud-spelers Haytham Safia, Nizar Rohana, en Mehmet Polat. De Argentijnse meesterpianist Fernando Otero speelt met meesterbandoneonist Victor Villena. De creatieve connectie tussen deze twee musici komt tot bloei in hun theaterprogramma waarin alles draait rond de muziek van Buenos Aires. In de reeks 'Buiten spelen' deze aflevering de Utrechtse zangeres Robin Kester.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Ahmed El Maai

vanaf 00:00:00

Ahmed El Maai, lid van het Amsterdam Andalusisch Orkest, speelt de traditionals Taqsim en Li Habibi.

Jordan Mackampa

vanaf 00:04:39

Giovanca ontvang singer-songwriter Jordan Mackampa. Hij is geboren in Congo en groeide op in Londen, en dat hoor je terug in de verhalen die Mackampa vertelt in zijn tijdloze nummers. En niet te vergeten: de sound van de soul waarmee zijn moeder hem omringde, daarmee is zijn muziek doordrenkt. Gezegend met een prachtige, warme stem neemt Mackampa je mee langs folk, lichte electronica, blues, soul en zelfs gospel. Pure songs, met poëtische teksten die niet alleen betoveren maar je ook aan het denken zetten.

Robin Kester

vanaf 00:16:36

Op het dak van ons eigen VPRO-gebouw staat de Utrechtse Robin Kester met haar band. Haar dromerige popliedjes hebben bij luisteraars als jij en ik, én bij de muziekpers al een boel terecht gespitste oren opgeleverd. Robin is nog niet zo heel lang bezig met liedjes maken, maar de popwereld volgt haar al met grote belangstelling. Iemand die meteen al werk van deze kwaliteit aflevert moet natuurlijk op de voet worden gevolgd. Tot nu toe moeten we het doen met een handjevol singles, maar een EP komt eraan. Check Spotify voor meer. En deze sessie natuurlijk.

Fernando Otero & Victor Villena

vanaf 00:20:56

Giovanca ontvangt in Vrije Geluiden Fernando Otero & Victor Villena. Winnaar van maar liefst drie Grammy Awards is de Argentijnse meesterpianist Fernando Otero. In Vrije Geluiden speelt hij samen met zijn landgenoot, meesterbandoneonist Victor Villena. De creatieve connectie tussen deze twee musici komt tot bloei in een nieuw theaterprogramma waarin alles draait rond de muziek van Buenos Aires - de stad waar Fernando en Victor beiden vandaan komen. Fernando Otero wordt wereldwijd gezien als een virtuoos pianist en componist met een geheel eigen stijl; gebruikmakend van elementen uit de hedendaagse klassieke muziek, geïmproviseerde muziek, en gebaseerd op de taal van de tango. Vanuit zijn standplaats New York werkt Fernando Otero onder andere samen met het Kronos Quartet, en met beroemdheden als Quincy Jones, Eddie Gomez en Paquito D'Rivera. Victor Villena (1979) is een van 's werelds meest toonaangevende bandeonisten van dit moment. Hij won op zijn achttiende reeds de prestigueze Cosquin Competie in Argentinië als Beste Solist.

Ud Festival

vanaf 00:35:44

Giovanca praat met Yassine Boussaid over het Ud Festival 2018 In 2016 vond de eerste editie van het Ud Festival plaats, met het Amsterdams Andalusisch Orkest als initiatiefnemer. De ud wordt vaak gebruikt in de Arabische landen, maar het instrument is te vinden tot in Andalusië (Zuid-Spanje). Tegenwoordig wordt de ud bespeeld in meer genres dan alleen de arabo-andalusische muziek - ook in jazz en klassiek, en dan zowel als solo-instrument als in ensembles en orkesten. In het Ud Festival komen al deze facetten van de ud aan bod: de historische reis, het verschil in landen, het gebruik in genres en ud als solo- of begeleidingsinstrument. Yassine Boussaid leidt ons door het verhaal van dit bijzondere instrument, en we horen Ahmed El Maai, lid van het Amsterdam Andalusisch Orkest; en een bijzonder trio van de ud-spelers Haytham Safia, Nizar Rohana, en Mehmet Polat.