VPRO Vrije Geluiden

Jack Broadbent, Dani de Morón, Moonlight Benjamin

VPRO Vrije Geluiden

Jack Broadbent, Dani de Morón, Moonlight Benjamin

Giovanca ontvangt flamenco-gitarist Dani de Morón en flamencodanseres Patricia Guerrero, zangeres Moonlight Benjamin, en folk-artiest Jack Broadbent. Flamencodanseres Patricia Guerrero zet de dans in voor het verhaal dat ze wil vertellen. Gitarist Dani de Morón is traditioneel, maar blaast de traditie wel nieuw leven in. Moonlight Benjamin komt uit Haïti en woont in Frankrijk. Met haar baritonstem maakt ze energieke rock, Voodoo blues, Haitian rock, of misschien wel Creole roll. Jack Broadbent betovert zijn publiek met zijn mix van virtuoze akoestische gitaar en slide-guitar, met folk- en blues-achtige zang.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Jack Broadbent

vanaf 00:00:29

De nieuwe meester van de slide-guitar werd hij genoemd door het Montreux Jazz Festival: Jack Broadbent. Broadbent betovert zijn publiek met zijn mix van virtuoze akoestische gitaar en slide-guitar, met folk- en blues-achtige zang. Broadbent werd geboren in 1988 op het Engelse platteland, en groeide op met de muziek van onder meer Neil Young en Joni Mitchell. Mede door die invloeden ademen zijn optredens warmte, humor en energie. Inmiddels heeft hij vijf albums op zijn naam staan en momenteel tourt hij over de hele wereld. She Said (Jack Broadbent)

VII Flamenco Biennale 2019

vanaf 00:04:24

Tijdens de Flamenco Biënnale (18 januari-10 februari) is Patricia Guerrero Dancer in Focus. Ze brengt op de Flamenco Biënnale haar tweede solovoorsteling Distopía. Uit die voorstelling zal ze een Solearis laten zien samen met de gitarist Dani de Morón en de zanger Sergio ‘El Colorao’. Patricia is niet alleen maar virtuoos: ze zet de dans in voor het verhaal dat ze wil vertellen. Ze heeft een nieuwsgierige geest en wil onderzoeken. Tangos komt uit de voorstelling van gitarist Dani de Morón, die Artist in Residence is op de Flamenco Biënnale. De Moron is een van de belangrijkste exponenten van de gitaar op dit moment. Hij is heel traditioneel, komt uit gitaarhoofdstad Morón de La Frontera, maar hij blaast de traditie wel nieuw leven in. Paco Lucia is er niet meer en iedereen beschouwt Dani als zijn opvolger. Tientos (Dani de Morón) Mi luz mi guía (Dani de Morón)

Jack Broadbent

vanaf 00:20:58

De nieuwe meester van de slide-guitar werd hij genoemd door het Montreux Jazz Festival: Jack Broadbent. Broadbent betovert zijn publiek met zijn mix van virtuoze akoestische gitaar en slide-guitar, met folk- en blues-achtige zang. Broadbent werd geboren in 1988 op het Engelse platteland, en groeide op met de muziek van onder meer Neil Young en Joni Mitchell. Mede door die invloeden ademen zijn optredens warmte, humor en energie. Inmiddels heeft hij vijf albums op zijn naam staan en momenteel tourt hij over de hele wereld. Making My Way (Jack Broadbent) Willin' - Little Feat cover (Lowell George)

Buiten Spelen: Theon Cross FYAH

vanaf 00:33:39

Theon Cross komt uit Londen en speelt tuba. Hij is bekend van de groep Sons of Kemet, waarin Shabaka Hutchings saxofoon speelt. Theon Cross spelt als veelgevraagd muzikant vaak mee met andere groepen en muzikanten, onder wie Emile Sandé, maar hij brengt ook onder eigen naam het publiek in verroering. In 2015 maakte hij indruk met zijn EP Aspirations. Hij werd hiervoor genomineerd als Beste Instrumentalist door het Engelse Jazz FM. Deze sessie werd gefilmd op het dak van Muziekgebouw Eindhoven tijdens jazzfestival So What’s Next. Theon Cross – tuba; Chelsea Carmichael – sax; Benjamin Appiah – drums Redention (Theon Cross) Meer Theon Cross: https://www.vpro.nl/vrije-geluiden/media~WO_VPRO_15004609~.html

Moonlight Benjamin

vanaf 00:38:53

Moonlight Benjamin (haar echte naam) komt uit Haïti en woont in Frankrijk. Haar levensverhaal en het veerkrachtige Haïti komt goed tot recht met haar baritonstem en energieke rock. Het is Voodoo blues, Haitian rock, of misschien wel Creole roll. De band wordt geleid door Matthis Pascaud van de Franse experimentele trash-rock groep Square One. De liederen van Moonlight Benjamin zijn gebaseerd op Haitiaanse literatuur van dissidente auteurs als Frankétienne, Georges Castera en Anthony Lespès. Moonlight Benjamin - vocals, Matthis Pasaud - guitar, Martin LeFebvre - guitar/keyboard, Bertrand Noel - drums, Quentin Rochas - bass Port-au-Prince (Marie Moonlight Benjamin & Matthis Pascaud) Memwa'n (Marie Moonlight Benjamin & Matthis Pascaud)