VPRO Vrije Geluiden

Aeham Ahmad, Holland Baroque, Tim Knol met Gregory Page

VPRO Vrije Geluiden

Aeham Ahmad, Holland Baroque, Tim Knol met Gregory Page

Giovanca ontvangt het oude muziek-gezelschap Holland Baroque met solisten Dorothee Mields (sopraan) en Marco Ambrosini (nyckelharpa). Zij spelen barokmuziek met als thema de liefde in al haar facetten. De Palestijns-Syrische pianist Aeham Ahmad speelt piano met invloeden uit klassieke en arabische muziek, waarbij hij ook zingt. Singer-songwriter Tim Knol speelt een lied uit zijn theaterprogramma en zingt samen met Gregory Page het duet 'Whatever Keeps You Dreaming'. In de serie 'Buiten Spelen' een sessie-opname van Laura Agnusdei (saxofoon en elektronica). Zij creëert geluidslandschappen waarvan de focus voortdurend wisselt van melodie naar textuur, en van vormvast naar geïmproviseerd.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Tim Knol

vanaf 00:00:43

Singer-songwriter Tim Knol toert momenteel langs de Nederlandse zalen met een nieuw theaterprogramma, waaruit hij bij ons alvast een liedje speelt. Tim Knol (1989) groeide op in Hoorn, waar hij ook, vanaf zijn tiende jaar, muziek begon te maken. Samen met onder andere Anne Soldaat nam hij enkele demo's op voor Excelsior Recordings. In 2009 besloot hij solo door te gaan. Na een aantal kleine try-outs vond het eerste echte live-optreden van Tim Knol en zijn band plaats tijdens Noorderslag 2010, waar er grote belangstelling was. Na Noorderslag kwam Knol regelmatig in de media met optredens en interviews.

Aehem Ahmed

vanaf 00:05:54

Aehem Ahmad - I Forgot My Name Aehem Ahmad - Song Without Name Hij is bekend geworden als de Pianist van Yarmouk. Terwijl de stad aan diggelen werd geschoten tijdens de burgeroorlog in Syrië, bleef Aeham Ahmad piano spelen op straat. Midden tussen de gevechten sleepte de Palestijns-Syrische pianist een piano op straat en speelde hij muziek. Daarmee werd hij een icoon van die oorlog, en een symbool van hoop (en ook onverbiddelijkheid). En gaf hij aan dat muziek niet kapot te krijgen is. Hiermee haalde hij wereldwijd de nieuwsmedia. Maar uiteindelijk moest Aeham Ahmad dit opgeven toen islamisten zijn piano voor zijn ogen verbranden. In 2015 moest hij vluchten en kwam hij terecht in Duitsland waar hij zich verder ontwikkelt als pianist. Hij speelt solo piano, met invloeden uit klassieke en arabische muziek, waarbij hij ook zingt, in het arabisch. Maar wat hij nog belangrijker vindt: praten over muziek, en verbindingen leggen met culturele, educatieve en sociaal-maatschappelijke organisaties.

Buiten Spelen: Laura Agnusdei

vanaf 00:21:45

In Buiten Spelen een sessie-opname van Laura Agnusdei (saxofoon en elektronica). Zij creëert geluidslandschappen waarvan de focus voortdurend wisselt van melodie naar textuur, en van vormvast naar geïmproviseerd. De opname werd gemaakt in de tuin van het Nutsgebouw in het centrum van Den Haag tijdens het ReWire-festival 2018.

Holland Baroque, Dorothee Mields & Marco Ambrosini

vanaf 00:24:09

Karitas Antphon - Hildegard von Bingen (1098-1179) /arr. Judith Steenbrink) Einsamkeit Du Qual der Hertzen - Johann Philipp Krieger (1649-1725) https://www.vpro.nl/vrije-geluiden/media~RBX_VPRO_15117936~tineke-steenbrink-vrije-geluiden-npo-radio-4~.html Op dit moment toert het oude muziek-gezelschap Holland Baroque door het land met twee spraakmakende solisten met Dorothee Mields (sopraan) en Marco Ambrosini (nyckelharpa). Het programma behelst de liefde in al haar facetten. Met muziek uit de 17e eeuw, maar ook een nummer van Leonard Cohen. En om barokmuziek niet te stoffig te maken zijn de artistiek leiders, Tineke en Judith Steenbrink al sinds de oprichting in 2006 artistiek in de weer om het orkest zo breed mogelijk te laten zijn in repertoirekeuze - maar altijd wel die link te houden met de barokmuziek.

Gregory Page

vanaf 00:40:02

Gregory Page - Green Lights & Blue Skies Gregory Page & Tim Knol - Whatever Keeps You Dreaming Singer-songwriter Tim Knol toert momenteel langs de Nederlandse zalen met een nieuw theaterprogramma, waaruit hij bij ons alvast een liedje speelt. Én hij nam een duet op met collega Gregory Page, voor diens nieuwe album ‘A Wild Rose’. Ook Gregory is bij ons op bezoek, en uiteraard zingt hij samen met Tim Knol het duet ‘Whatever Keeps You Dreaming’. Tim Knol (1989) groeide op in Hoorn, waar hij ook, vanaf zijn tiende jaar, muziek begon te maken. Samen met onder andere Anne Soldaat nam hij enkele demo's op voor Excelsior Recordings. In 2009 besloot hij solo door te gaan. Na een aantal kleine try-outs vond het eerste echte live-optreden van Tim Knol en zijn band plaats tijdens Noorderslag 2010, waar er grote belangstelling was. Na Noorderslag kwam Knol regelmatig in de media met optredens en interviews. Gregory Page (1963) is een Amerikaans zanger, gitarist, filmmaker en muziekproducent. Hij groeide op met Ierse muziek en verhalen en werd ook beïnvloed door de jazzplaten (Billie Holiday, Bessie Smith, Sara Vaughn) van zijn moeder. Page maakt al decennia zijn eigen platen, maar heeft ook samengewerkt met artiesten als Jason Mraz, John Doe en Jewel.