VPRO Vrije Geluiden

KOKOKO!, Magda Mendes, The Hague String Trio

VPRO Vrije Geluiden

KOKOKO!, Magda Mendes, The Hague String Trio

Giovanca ontvangt de band KOKOKO! uit Kinshasa, zangeres Magda Mendes, en het The Hague String Trio. De geëngageerde band KOKOKO! is ontstaan in het getto van de Congolese hoofdstad Kinshasa. De leden weigeren ingedeeld te worden bij Afrikaanse muziek of wereldmuziek, hun muziek klinkt als experimentele afrodance-hiphop. Zangeres Magda Mendes groeide op in Lissabon en studeerde af aan het conservatorium van Rotterdam. Op het album 'Oliveiras' zingt ze over heimwee naar haar geboortegrond. Met haar vaste gitarist en medecomponist Ward Veenstra, percussionist Udo Demandt en een blazerskwintet vertolkt ze het album in Vrije Geluiden. Het The Hague String Trio maakte de cd 'After the darkness' met werken van vervolgde en vermoorde joodse componisten in de Tweede Wereldoorlog. De drie spelen hiervan twee stukken van de componisten Gideon Klein en Dick Kattenburg. In 'Buiten Spelen' een livesessie van Park Jiha tijdens het festival ReWire 2018 in Den Haag.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

The Hague String Trion - Gideon Klein

vanaf 00:00:44

Justyna Briefjes - viool, Julia Dinerstein - altviool, Miriam Kirby - cello Gideon Klein (1919 – 1945) uit: String Trio - I. Allegro The Hague String Trio maakte onlangs een CD met werken van tijdens en na de Tweede Wereldoorlog vervolgde en vermoorde Joodse componisten. Die CD heet ‘After the darkness’ naar het boek van Auschwitz-overlevende Elie Wiesel, After the Darkness: Reflections on the Holocaust’. Van twee componisten laten ze muziek horen in deze uitzending: Gideon Klein en Dick Kattenburg. De Tsjechische componist Gideon Klein leefde en werkte een paar jaar in Theresiënstadt voor hij in 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd, waar hij In januari 1945 onder onopgehelderde omstandigheden stierf. Zijn strijktrio is een van de laatste stukken die hij componeerde, in Theresiënstadt, het jaar voor zijn dood. De Nederlandse componist Dick Kattenburg zat in de oorlog ondergedoken in Utrecht, werd verraden, gedeporteerd via Westerbork naar Auschwitz en op 30 september 1944 bij een van de beruchte dodenmarsen op een onbekende plaats gestorven. Zijn Strijktrio uit 1939 is nu voor het eerst opgenomen op CD.

KOKOKO!

vanaf 00:03:25

KOKOKO! Boms Bomolo - bass, Dido Oweke - guitar, Xavier Thomas - metal percussion and electronics, Love Lokombe: vocals / bottle set percussion, Makara Nzaku: vocals / drums Tokoliana Malembe In het getto van de Congolese hoofdstad Kinshasa ontstaat langzaam maar zeker een rebelse, alternatieve muziekscene, met aan de wieg de geëngageerde band Kokoko, die begaan is met het lot van de bewoners van Kinshasa. De band is bij elkaar gebracht door de Franse producer Xavier Thomas. Met z’n vijven maken ze een vuist tegen de gevestigde orde van Congo, de verloedering van de steden en de groeiende kloof tussen arm en rijk. Openlijk praten over politiek is gevaarlijk in de Democratische Republiek Congo, maar met beeldspraken en metaforen probeert de band iets te zeggen over de zware tijd waarin de Congolezen leven. Ook proberen ze de traditionele en starre muziektradities van hun land op te rekken en te vernieuwen. Dat is niet altijd even gemakkelijk. De band is als collectief. Ze weigeren ingedeeld te worden bij ‘Afrikaanse muziek’ of ‘wereldmuziek.’ Hoe het wél klinkt? Als bijzonder experimentele afrodance-hiphop.

Magda Mendes

vanaf 00:17:53

Magda Mendes – zang, Ward Veenstra – gitaar, Udo Demandt – percussie, Remko de Landmeter – fluit, Alfonzo Manzanera – klarinet, Maripepa Contreras Gámez – hobo/ cor anglais, Daniel Garrido Iglesias – fagot, Brandt Attema – bastrombone. Albino Oliveira Minha Barca Magda Mendes is geboren en opgegroeid in Lissabon, maar kwam naar Nederland om in Rotterdam aan het conservatorium te studeren. We kennen haar onder andere vanuit de band LuzAzul en ze heeft inmiddels meerdere muzikale projecten vastgelegd met haar eigen label Casa da Bôxa. Het laatste, Oliveiras, is een ode aan het soms vergeten en door bosbranden geteisterde Portugese platteland, en aan de olijfboomgaard van haar vader. Mendes bezingt de verhalen die door bosbranden in rook op kunnen gaan, maar ook haar eigen verhaal, over haar heimwee naar haar geboortegrond. De olijfolie die wordt geperst op deze boomgaard is te koop bij haar concerten. Ze won de Gouden Notenkraker (SENA vakprijs) van 2018. In de uitzending zal ze met haar vaste gitarist en medecomponist Ward Veenstra, percussionist Udo Demandt en een blazerskwintet het album vertolken.

Buiten Spelen Park Jiha

vanaf 00:33:59

De gehele sessie: https://www.vpro.nl/vrije-geluiden/media~WO_VPRO_13061049~park-jiha-vrije-geluiden-buiten-spelen~.html De Koreaanse Park Jiha speelt hier onder meer op de saenghwang, een traditioneel instrument dat gemaakt is van bamboe en metaal. Park speelt hier met een nieuwe band in de tuin van het Haagse Nutshuis, tijdens het festival ReWire.

The Hague String Trio

vanaf 00:38:40

Justyna Briefjes - viool, Julia Dinerstein - altviool, Miriam Kirby - cello Dick Kattenburg (1919 – 1944) Trio à Cordes The Hague String Trio maakte onlangs een CD met werken van tijdens en na de Tweede Wereldoorlog vervolgde en vermoorde Joodse componisten. Die CD heet ‘After the darkness’ naar het boek van Auschwitz-overlevende Elie Wiesel, After the Darkness: Reflections on the Holocaust’. Van twee componisten laten ze muziek horen in deze uitzending: Gideon Klein en Dick Kattenburg. De Tsjechische componist Gideon Klein leefde en werkte een paar jaar in Theresiënstadt voor hij in 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd, waar hij In januari 1945 onder onopgehelderde omstandigheden stierf. Zijn strijktrio is een van de laatste stukken die hij componeerde, in Theresiënstadt, het jaar voor zijn dood. De Nederlandse componist Dick Kattenburg zat in de oorlog ondergedoken in Utrecht, werd verraden, gedeporteerd via Westerbork naar Auschwitz en op 30 september 1944 bij een van de beruchte dodenmarsen op een onbekende plaats gestorven. Zijn Strijktrio uit 1939 is nu voor het eerst opgenomen op CD.