25 jaar geleden voltrok zich bij Srebrenica de grootste genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. We vonden jonge mensen die zich in de gebeurtenissen hebben verdiept. Kies een van de vier perspectieven en ga samen met hen door de meest spraakmakende Argos-uitzendingen over Srebrenica van de afgelopen 25 jaar.

Na het uiteenvallen van het land Joegoslavië in 1991 ontstonden er diverse burgeroorlogen. Een daarvan speelde zich af in Bosnië-Herzegovina. In het oosten van dat land ontstonden enclaves midden in Servisch gebied waar duizenden Bosnische moslims naartoe vluchtten. Een van die enclaves was Srebrenica. Om de bevolking te beschermen wezen de Verenigde Naties onder andere Srebrenica aan als 'safe area'. Het gebied kwam onder bescherming van Nederlandse soldaten: Dutchbat. Toen in juli 1995 de Bosnische Serviërs het veilige gebied toch in handen kregen, was Dutchbat niet in staat om ze tegen te houden. De beloofde NAVO-luchtsteun kwam niet. In de dagen na de val van de enclave Srebrenica vermoordden de Bosnische Serviërs meer dan 8.000 Bosnische moslims.

Bert Bakker, voormalig D66-kamerlid en voorzitter van de commissie die de Parlementaire enquête naar de val van Srebrenica uitvoerde:

'Srebrenica 1995. De politiek wilde snel de zwarte bladzij omslaan, maar Argos voegde bladzijden toe, onvermoeibaar, jaar in, jaar uit. Het leidde tot nieuwe feiten en nieuwe inzichten, nationaal en internationaal. Tot nieuwe schaamte ook over de naïeve benadering door politici en militair leidinggevenden van het onbegrepen, gewelddadige conflict op de Balkan. 'In Argos’ benadering raken kritische journalistiek en geschiedschrijving elkaar, waarmee de genocide in Europa die niet had mogen gebeuren, een levende en actuele herinnering blijft.'

Waar wil jij meer over weten?

Steeds minder mensen hebben een idee wat Srebrenica is, of waar het mee te maken heeft. Genoeg reden voor docent Nevenka Tromp Vrkic (Oost-Europese studies) van de Universiteit van Amsterdam om haar studenten een diepe duik in het Srebrenica dossier te laten nemen. We lichten de zoektocht van 4 studenten uit die op thema's stuitten waar Argos al decennialang onderzoek naar doet.

De internationale gemeenschap

Emina Siručić

Omdat haar ouders zelf uit Bosnië moesten vluchten vanwege de oorlog hoorde Emina al van kleins af aan verhalen over het drama bij Srebrenica. Emina is een van de UvA-studenten die de afgelopen weken onderzoek deed naar Srebrenica voor haar studie 'Europese studies'. Haar onderzoek raakte aan vragen waar Argos al decennialang antwoord op zoekt: was er genoeg voorkennis om de val van Srebrenica te voorkomen?

Begin hier:

Voor de diepgravers:

De rol van Nederland

Manon Boomsma

UvA-student Manon Boomsma verbaasde zich erover dat ze op de middelbare school zo weinig had geleerd over het drama Srebrenica. Dus schreef ze, eenmaal op de universiteit, haar scriptie over de manier waarop deze zwarte bladzijde uit de recente geschiedenis behandeld wordt in het voortgezet onderwijs.

 

 

Begin hier:

Voor de diepgravers:

De slachtoffers in Srebrenica

Francesca Knaus

De ouders van Francesca waren zeer betrokken bij de slachtoffers van de genocide. Haar vader hielp bij het opvangen van Bosnische vluchtelingen en haar moeder droeg bij aan de identificatie van de doden in Srebrenica. Voor haar onderzoek aan de UvA verplaatste Francesca zich in het perspectief van de Bosnische slachtoffers.

Begin hier:

Voor de diepgravers:

De Dutchbat-soldaten

Daniël Koers

Daniël kwam door een bijbaantje toevallig in aanraking met de geschiedenis van Srebrenica. Hij moest teksten transcriberen waarin het woord 'Dutchbat' telkens opnieuw voorkwam. Na een Google-sessie realiseerde hij zich dat hij veel te weinig wist over de gebeurtenissen in Srebrenica. De afgelopen weken keek hij  terug naar de rol van Dutchbat—een onderwerp dat Argos uitgebreid heeft onderzocht.

Begin hier:

Voor de diepgravers:

Met dank aan Nevanka Tromp Vrkic en Argos-redacteur Huub Jaspers.

Meer over Srebrenica