Argos op tv

Een glazen bol voor fraude en leefbaarheid

De overheid voorspelt met behulp van schimmige methodes fraude en misstanden in sociaal-economisch zwakkere wijken, naar eigen zeggen om de leefbaarheid te verbeteren. Hoe werkt die ‘glazen bol’? Kan deze methode waarbij instanties als Belastingdienst, UWV, politie en gemeenten privacygevoelige gegevens delen eigenlijk wel door de beugel?

Een productie van: David Davidson en Saskia Adriaens

Uit een groot aantal documenten die Argos en Lighthouse Reports in handen kregen blijkt dat buurten worden doorgelicht en dat voor de overheid zelfs ‘vrouw in de bijstand krijgt kind’ een indicator voor fraude kan zijn, of iemands waterverbruik. 

Dinsdag 20 december, 23.50u, NPO2

Argos op tv

Argos is er naast radio en online dit najaar ook op tv. In vier afleveringen onderzoekt de redactie verschillende onderwerpen met maatschappelijke impact. Ook op tv staat Argos garant voor journalistiek speurwerk naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn.

sprekers

Pieter Omtzigt

Onafhankelijk Tweede Kamerlid 

Tijmen Wisman

Voorzitter van Platform Burgerrechten

Jan Hamming

Burgemeester gemeente Zaanstad

Eylem Koseoglu

Fractievoorzitter PvdA gemeente Zaanstad 

Christiaan van Veen

Leidt onderzoek mensenrechten en digitalisering van de verzorgingsstaat

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrondverhalen

In arme wijken voorspelt de overheid nog altijd fraude

De overheid voorspelt na het verbod op het ‘sleepnet’ SyRI nog altijd fraude op adressen in sociaal-economisch zwakkere wijken. Argos en Lighthouse Reports deden onderzoek naar de methode, waarbij gemeenten en instanties als Belastingdienst, UWV en politie risicosignalen delen. ‘Dit gaat over een overheid die zoveel van je afweet dat die altijd iets kan vinden.’

Organisaties achter SyRI-verbod spannen nieuwe rechtszaak aan om profileren burgers

Een coalitie van maatschappelijke organisaties begint een rechtszaak tegen de manier waarop de overheid burgers profileert om socialezekerheidsfraude op te sporen in wijken met veel uitkeringen. Aanleiding is nieuw onderzoek van Argos en Lighthouse Reports.

dossier

Algoritmes

Overheden verzamelen gegevens over burgers en gebruiken die gegevens om deze zelfde burgers te controleren. Sinds het discriminerende algoritme van de toeslagenaffaire weten we dat dit niet zonder gevaren is. Duizenden ouders belandden - vaak onterecht - in de kaartenbak van de afdeling fraudeopsporing.