Argos

Het geheim van de spreekkamer

Sinds 1 juli worden door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de persoonlijke gegevens van alle patiënten in de geestelijke gezondheidszorg in Nederland verzameld. Bij de totstandkoming van deze maatregel zijn grote fouten gemaakt, blijkt uit onderzoek van Argos. Een groep bezorgde zorgverleners heeft een rechtszaak aangespannen om de maatregel ongedaan te krijgen.

Een productie van: Nina van Raay en Jochem Pinxteren

Het gaat om data van zo’n 800 duizend mensen die bij een psychiater en psycholoog in behandeling zijn. De data worden gebruikt om een algoritme te ontwikkelen dat de zorg in Nederland moet verbeteren.

Maar wordt de zorg er ook echt beter van? En is het gebruik van zoveel data wenselijk, of zelfs toegestaan? Argos TV onderzoekt het geheim van de spreekkamer.

do. 31 augustus, 21.05u, NPO2

Argos op tv

Argos is er naast radio en online ook op tv. De redactie onderzoekt verschillende onderwerpen met maatschappelijke impact. Ook op tv staat Argos garant voor journalistiek speurwerk naar opmerkelijke achtergronden bij het nieuws, of zaken die nieuws zouden moeten zijn.

argos radio

De televisie-uitzending maakte veel los. In Argos radio beantwoorden we de vragen ‘Wat kun je hiermee als cliënt? En ligt de bal nu niet bij de politiek?’ Met de gasten: SP-Kamerlid Jimmy Dijk en Michou Benoist van cliënten-belangenvereniging MIND.

sprekers

Tilly van Oosten

Ervaringsdeskundige, actiegroep Vertrouwen in de GGZ

Jim van Os

Hoogleraar in de psychiatrie (UMC Utrecht) en voorzitter van de Divisie Hersenen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij steunt de actiegroep Vertrouwen in de GGZ.

Cobie Groenendijk

Psychiater, actiegroep Vertrouwen in de GGZ

Aline Klingenberg

Hoogleraar datadelen en communicatierecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, voormalig universitair hoofddocent IT-recht, plv rechter

Ronald Huissen

Platform burgerrechten, actiegroep Vertrouwen in de GGZ

Michou Benoist

Beleidsadviseur bij MIND

Jimmy Dijk

SP-Kamerlid

reconstructie

Lees mee: hoe werden de HoNos+lijsten ingevoerd?

Op 17 november 2022 vroeg een aantal mensen verenigd in de actiegroep 'Vertrouwen in de GGZ’ via de Wet open overheid stukken (Woo) op bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) die verband houden met de ‘verplichte levering van gegevens’ (de zogenaamde HoNos+lijsten). Argos bestudeerde de mailwisseling tussen de NZa en de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), legde passages voor aan experts en kwam tot een reconstructie.

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

journalist Nina over de uitzending

extra artikel

'Godverdorie, wat moet een overheidsorganisatie met al die gegevens van mij?'

Wat je zegt in de spreekkamer, blijkt niet automatisch binnen vier muren te blijven. Vaak zonder dat cliënten het weten worden gegevens uit vertrouwelijke gesprekken met psychiaters en psychologen gedeeld met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Via een rechtszaak komen enkele cliënten, psychiaters en andere deskundigen in het verweer. Adri Abma en Monique zijn allebei cliënt in de GGZ én eisers in de rechtszaak.

dossier

Algoritme