CIA en BND luisterden voorbereiding terreuraanslagen af

Er zijn nieuwe documenten opgedoken over Operatie Rubicon, de grote spionage-operatie van de CIA en de Duitse BND, die Argos medio februari samen met de Washington Post, het ZDF en de Zwitserse publieke omroep onthulde. De documenten gaan over de grote terreuraanslagen van 11 september 2001 op de Twin Towers in New York en op het Pentagon in Washington, en over een andere aanslag in de Verenigde Staten.

Orlando Letelier, de oud-minister van Buitenlandse Zaken van Chili, was na de militaire coup van 1973 naar de Verenigde Staten gevlucht. Op 21 september 1976 werd hij samen met zijn assistente in Washington door een autobom om het leven gebracht. Bij de voorbereiding van die dubbele moord werd gebruik gemaakt van apparaten waar versleuteld mee werd gecommuniceerd. De apparaten waren geleverd door het Zwitserse bedrijf Crypto AG, maar de Amerikaanse en de Duitse afluisterdiensten hadden er stiekem achterdeurtjes ingebouwd.  In Argos deel drie van de Cryptoleaks-affaire.

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrondverhalen

Cryptoleaks: de Zwitsers vrezen voor hun imago

Het Zwitserse Crypto AG maakte decennialang ‘veilige’ codeerapparaten terwijl niemand wist dat de Amerikaanse en Duitse inlichtingendiensten feitelijk eigenaar van het bedrijf waren. Een documentaire van omroep SRF zoekt antwoord op pijnlijke vragen. Wie wist van operatie Rubicon? En hoe betrouwbaar is made in Switzerland nog na de Cryptoleaks?

De cryptoleaks van CIA en BND: ‘Dit was de inlichtingen-coup van de eeuw’

Een spionageoperatie van ongekende schaal en met verstrekkende gevolgen, zo omschrijven de betrokken inlichtingendiensten 'Operatie Rubicon', waarbij de Amerikanen en de Duitsers ruim twee decennia vriend en vijand afluisterden. Dit blijkt uit een onderzoek van het ZDF en de Washington Post, waarin Argos samen met het Crypto Museum Eindhoven participeerde. Nederland speelde een pikante bijrol in deze zogenaamde ‘cryptoleaks’.

over het onderzoek

Cryptoleaks