De CIA en de Duitse BND zetten een geheime operatie op touw, waarmee ze gedurende tientallen jaren de regeringen van meer dan 120 landen af konden luisteren. Nederland hielp daarbij. Maar tegelijkertijd werd Nederland, zonder dat te weten, ook afgeluisterd.

Hoe een Zwitserse bedrijf als dekmantel werd gebruikt voor een Amerikaans-Duitse spionageoperatie

In 1970 kochten de inlichtingendiensten van Amerika en Duitsland in het diepste geheim het Zwitserse bedrijf Crypto AG. Dat was op dat moment dé wereldmarktleider voor peperdure versleutelingsapparaten.  

Communicatieapparaten met stiekem ingebouwde achterdeurtjes werden gebruikt door landen als: Iran, Irak, Saudi Arabië, Indonesië, Zuid-Korea, Chili en Argentinië. Maar ook NAVO-bondgenoten werden belazerd. Daaronder: Portugal, Spanje, Italië, Griekenland, Turkije, Ierland en België. (Argos ontdekte dat ook de Nederlandse politie en de Koninklijke Marechaussee doelwit van spionage waren.)

Argos-redacteur Huub Jaspers over zijn onderzoek

Heb je een tip?

Kun je bijdragen aan de voortgang van dit onderzoek, vanuit je vakgebied, of heb je een tip. Deel het met de redactie.

Alle verhalen

Niemand wist dat de Zwitserse geheime dienst participeerde in de Cryptoleaks. Ook de regering in Bern en banken maakten gebruik van de gekraakte communicatieapparaten zonder dat ze het wisten.
Lees verder 

In het spiegelpaleis van de geheime diensten

achtergrond

De Cryptoleaks onthulden hoe Amerikaanse en Duitse inlichtingendiensten jarenlang talloze landen afluisterden. Nederland profiteerde mee van die sluwe spionage, maar was ook slachtoffer, blijkt uit nieuw onderzoek van Argos.
• Lees verder →

reportage

“In het spiegelpaleis van de inlichtingendiensten zit achter elk geheim kamertje nog een geheim kamertje, en daarachter waarschijnlijk nog weer een geheim kamertje”, zegt inlichtingenexpert Jelle van Buuren van de Universiteit Leiden als we hem de bewijsstukken laten zien.
• Luister de reportage → 

Blijf op de hoogte