Cryptoleaks. 'De Inlichtingencoup van de eeuw'

De Amerikaanse inlichtingendiensten en de Duitse Bundesnachrichtendienst luisterden decennia lang belangrijke wereldgebeurtenissen af – zelfs van bondgenoten. Ze kregen daarbij hulp van Nederland.

Het bestaan van deze grootschalige inlichtingenoperatie blijkt uit geheime evaluatierapporten van de diensten zelf, die in handen zijn van de Duitse televisiezender ZDF en de Washington Post. Onderzoeksplatform Argos kreeg inzage in deze rapporten en onthult de rol van Nederland bij deze inlichtingencoup.

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Huub Jaspers

Radiomaker bij Argos

Bart Jacobs

Hoogleraar computerbeveiliging

achtergrondverhalen

Cryptoleaks: Operatie Rubicon en de PX-1000

Het leek een gewone commerciële deal. De miljoenenorder van het grote Philips bij het Amsterdamse bedrijfje TextLite, producent van de onkraakbare ‘pocket-telex’ PX-1000. Philips betaalde begin jaren tachtig miljoenen om een zwakkere versie van het apparaat op de markt te brengen. Een deal die door de ‘Cryptoleaks’ met andere ogen moeten worden bekeken.

De cryptoleaks van CIA en BND: ‘Dit was de inlichtingen-coup van de eeuw’

Een spionageoperatie van ongekende schaal en met verstrekkende gevolgen, zo omschrijven de betrokken inlichtingendiensten 'Operatie Rubicon', waarbij de Amerikanen en de Duitsers ruim twee decennia vriend en vijand afluisterden. Dit blijkt uit een onderzoek van het ZDF en de Washington Post, waarin Argos samen met het Crypto Museum Eindhoven participeerde. Nederland speelde een pikante bijrol in deze zogenaamde ‘cryptoleaks’.

over het onderzoek

Cryptoleaks