Heftige reacties op de cryptoleaks-onthullingen in Zwitserland en België

Het nieuws dat de Duitse en Amerikaanse inlichtingendiensten eind vorige eeuw via gemanipuleerde apparatuur allerlei bevriende landen afluisterden, dendert na. Het was een Zwitserse bedrijf dat als dekmantel diende om de apparatuur te leveren. De zo gekoesterde neutraliteit van Zwitserland staat ineens ter discussie.

Correspondent Renske Heddema over de ophef in Zwitserland. België gebruikte cryptomachines die aangepast waren om ze makkelijker te kunnen kraken. De Belgen zijn verontwaardigd. Jelle van Buuren, inlichtingenexpert van de Universiteit Leiden, geeft uitleg over de betekenis van de Cryptoleaks-onthullingen en waarom de ophef in Nederland veel minder groot is dan in Zwitserland en Belgie. D66-Kamerlid Kees Verhoeven reageert op de internationale commotie en de belangrijke bijrol van Nederland.

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Jelle van Buuren

Inlichtingenexpert Universiteit Leiden

Kees Verhoeven

D66-Tweede Kamerlid

Renske Heddema

Correspondent Zwitserland

achtergrondverhalen

Cryptoleaks: Operatie Rubicon en de PX-1000

Het leek een gewone commerciële deal. De miljoenenorder van het grote Philips bij het Amsterdamse bedrijfje TextLite, producent van de onkraakbare ‘pocket-telex’ PX-1000. Philips betaalde begin jaren tachtig miljoenen om een zwakkere versie van het apparaat op de markt te brengen. Een deal die door de ‘Cryptoleaks’ met andere ogen moeten worden bekeken.

De cryptoleaks van CIA en BND: ‘Dit was de inlichtingen-coup van de eeuw’

Een spionageoperatie van ongekende schaal en met verstrekkende gevolgen, zo omschrijven de betrokken inlichtingendiensten 'Operatie Rubicon', waarbij de Amerikanen en de Duitsers ruim twee decennia vriend en vijand afluisterden. Dit blijkt uit een onderzoek van het ZDF en de Washington Post, waarin Argos samen met het Crypto Museum Eindhoven participeerde. Nederland speelde een pikante bijrol in deze zogenaamde ‘cryptoleaks’.

over het onderzoek

Cryptoleaks