Maximator – Geheim Europees afluistergenootschap

Nederland is al decennialang lid van een Europese afluisterclub, codenaam: Maximator. Naast Nederland zijn Duitsland, Frankrijk, Zweden en Denemarken lid.

Het samenwerkingsverband bestaat al sinds de jaren zeventig en is al die tijd geheim gebleven. De Nijmeegse hoogleraar Bart Jacobs ontdekte het afluistergenootschap in de nasleep van het Cryptoleaks onderzoek van Argos. Wat is het verhaal achter Maximator?

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Bart Jacobs

Hoogleraar computerbeveiliging

Huub Jaspers

Radiomaker bij Argos

achtergrondverhalen

De afluistervrienden van Nederland

Nederland vormt met vier andere Europese landen al decennialang het geheime afluistergenootschap ‘Maximator’. Dat blijkt uit onderzoek van de Nijmeegse hoogleraar Bart Jacobs. Ook Argos vond aanwijzingen voor het bestaan van deze spionagesamenwerking in de eerder dit jaar onthulde cryptoleaks-documenten.

De cryptoleaks van CIA en BND: ‘Dit was de inlichtingen-coup van de eeuw’

Een spionageoperatie van ongekende schaal en met verstrekkende gevolgen, zo omschrijven de betrokken inlichtingendiensten 'Operatie Rubicon', waarbij de Amerikanen en de Duitsers ruim twee decennia vriend en vijand afluisterden. Dit blijkt uit een onderzoek van het ZDF en de Washington Post, waarin Argos samen met het Crypto Museum Eindhoven participeerde. Nederland speelde een pikante bijrol in deze zogenaamde ‘cryptoleaks’.

over het onderzoek

Cryptoleaks