Argos radio

Opereren in grijs gebied

Fabrikanten van implantaten, zoals hartkleppen, pacemakers en heupprotheses helpen mee bij operaties. Dit gebeurt vaak zonder dat patiënten hiervan weten.

Met name in de orthopedie en cardiologie is de aanwezigheid van fabrikanten op de OK al vanaf de jaren negentig gebruikelijk.“ Ik zat met mijn handen in de patiënt. Ik hield een wond open met kromme vorken, haalde spieren opzij met haken, zoog bloed af of hield een been stevig vast zodat het kniegewricht er beter inklikte”, zegt een van de vertegenwoordigers tegen Argos. Volgens hoogleraar patiëntveiligheid Jan Klein zou een chirurg zonder een fabrikant moeten opereren. “Ik denk dat de inspectie daar heel duidelijk naar moet kijken.”

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Lilianne Ploumen

PvdA-Tweede Kamerlid

Henk van Gerven

SP-Tweede Kamerlid

achtergrondverhalen

Vreemde handen aan de operatietafel

Fabrikanten van implantaten, zoals hartkleppen, pacemakers en heupprotheses helpen mee bij operaties, blijkt uit onderzoek van Argos en Small Stream Media. Dit gebeurt vaak zonder dat patiënten hiervan weten.