Uithuisplaatsingen: luister naar ouders en kinderen

Jeugdhulpinstanties luisteren slecht naar ouders en kinderen bij het zoeken van hulp voor gezinnen. Dit stellen deskundigen in Argos. Dat vergroot het risico dat de hulp die aangeboden wordt, niet werkt. Daardoor escaleren situaties eerder en worden kinderen sneller onder toezicht gesteld van jeugdzorg of uithuisgeplaatst.

Een productie van: Judith Konijn

Uit een eerdere uitzending van Argos over uithuisplaatsingen in de jeugdzorg werd al duidelijk dat het aantal uithuisgeplaatste kinderen onnodig hoog is. Er wordt te weinig gedaan om kinderen en ouders tijdig te helpen. Ook is er onvoldoende passende hulp beschikbaar.

In deze vervolguitzending vertellen Kinderombudsman Margrite Kalverboer en onderzoeker Cora Bartelink over de manier waarop met ouders en kinderen gecommuniceerd wordt, door bijvoorbeeld de jeugdbeschermers. ‘Als je onvoldoende luistert naar een gezin, zie je onvoldoende wat er speelt,’ zegt Margrite Kalverboer. 

Zaterdag 12 december, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Margrite Kalverboer

is sinds 2016 Kinderombudsman.

Cora Bartelink

werkt als onderzoeker Jeugdhulp in transformatie aan de Haagse Hogeschool.

achtergrondverhalen

‘Kinderen hebben niets aan overhead’

De marktwerking in de jeugdzorg zorgt er mede voor dat kinderen en hun ouders niet, onvoldoende of te laat worden geholpen. Dat vindt Annemiek Harder, bijzonder hoogleraar Wetenschappelijk onderbouwde Jeugdzorg en Onderwijs aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Stella's sterrenhemel

Stella was tien jaar oud, toen ze uithuisgeplaatst werd. Weg van haar moeder en haar oudere broer. Ze kwam terecht in een instelling tussen veel oudere kinderen en had het er moeilijk. ‘Ik moest me er letterlijk invechten.’ Elke dag wenste ze dat ze terug kon naar huis. Hoe is het voor een kind om uithuisgeplaatst te worden? 

‘Je weegt de informatie die je krijgt’

Vrijwel wekelijks velt kinderrechter Susan Tempel een ingrijpende oordeel over de vraag of een kind nog langer bij zijn of haar ouders kan wonen. Een gesprek over de afwegingen die daaraan vooraf gaan.