Argos

De lange arm van Riyad

De Saoedische inlichtingendienst heeft in Nederland betaald voor anti-Iraanse demonstraties en een omstreden satellietzender in Rijswijk. Ook is er in ons land gespioneerd tegen mogelijke tegenstanders. Dat blijkt uit onderzoek door Argos, de Deense publieke omroep DR en het Noorse NRK.

Rik Delhaas & David Davidson

Details staan in geheime politiedocumenten uit een rechtszaak in Denemarken tegen drie kopstukken van de separatistische Arabisch-Iraanse beweging ASMLA. Zij zijn schuldig bevonden aan spionage en financiering van terrorisme in Iran, in samenwerking met en betaald door de Saoedische inlichtingendienst. Een presentator van het tv-station in Rijswijk werd vorig jaar veroordeeld omdat hij terreuraanslagen had gecoördineerd in Iran. 

Het zijn de laatste ontwikkelingen in wat gerust een proxy-oorlog tussen twee aartsrivalen uit het Midden-Oosten op Europese bodem genoemd kan worden. En waarbij in Nederland ook al een dode viel.

Zaterdag 12 februari 2022, 14 uur, NPO Radio 1

Iran en Saoedi-Arabië vechten een schaduwoorlog uit op het Europese continent. Wat zit er achter deze rivaliteit? Een explainer.

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrondverhalen

Separatisten spioneerden voor Saoedische inlichtingendienst in Nederland

De Arabisch-Iraanse afscheidingsbeweging ASMLA heeft voor de Saoedische inlichtingendienst heimelijk informatie verzameld over een groot aantal mensen in Europa, waaronder Nederland. Onder hen is de Nederlands-Iraanse activist Faleh Abdullah al-Mansouri.

Saoedisch geld voor anti-Iraanse ‘terreurzender’ en demonstraties in Nederland

De omstreden in Rijswijk gevestigde anti-Iraanse satellietzender Ahwazna TV is gefinancierd met geld van de Saoedische inlichtingendienst. De Saoedi’s kregen ook de rekening voor demonstraties van afscheidingsbeweging ASMLA.

 

De Iraanse schaduwoorlog van Ringsted tot Rijswijk

De terrorismezaak van Eisa S. uit Delft is een nieuwe episode in de schaduwoorlog die Iran en zijn tegenstanders uitvechten in Europa. Welke rol speelt Saoedi-Arabië?

dossier

De Lange arm van Iran