Argos

Het Defensieonderzoek dat er niet mocht komen

Twee Nederlandse soldaten kwamen in 2016 om bij een mortierongeluk in Mali. Dat leidde tot forse kritiek op Defensie. Die was ‘ernstig tekortgeschoten’ in haar plicht om de veiligheid voor militairen te waarborgen, concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Minister Hennis wilde weten of medewerkers van Defensie nalatig waren geweest of verwijtbaar hadden gehandeld. Maar de commissie-Van der Veer die dat moest onderzoeken, voerde die opdracht niet uit. Waarom niet?

Argos kreeg de beschikking over interne mails van hoge Defensiefunctionarissen en notulen van de onderzoekscommissie, en maakte op basis daarvan een reconstructie van de gebeurtenissen. Topambtenaren van het ministerie van Defensie blijken in de aanloop naar het onderzoek een dubieuze rol hebben gespeeld. Een rol die binnenskamers forse kritiek heeft gekregen.

Ruim zes jaar na het dodelijke incident is nu nog steeds onduidelijk of het mortierongeval wellicht (deels) de verantwoordelijkheid is van Defensie-medewerkers. Tot groot verdriet van de nabestaanden.

In de reportage komen aan het woord hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans, advocaat Michael Ruperti en nabestaanden Kees Roggeveld en Greetje Groenbroek. In de uitzending reageert SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk.

Zaterdag 8 oktober, 14 uur, NPO Radio 1
documenten

Download de documenten

Lees hier de interne documenten van het ministerie van Defensie en de commissie Van der Veer die Argos boven water tilde na een beroep op de Wet open overheid (Woo). 

Woo Argos commissie Van der Veer ▼

Lees hier vragen en antwoorden die Argos ter voorbereiding van de uitzending stelde aan het ministerie van Defensie en aan commissie Van der Veer. 

Vragen/antwoorden ministerie van Defensie (woordvoerder Laurens Bos) ▼

Vragen/antwoorden Jeroen van der Veer ▼

sprekers

Wim Voermans

Hoogleraar staats- en bestuursrecht

Kees Roggeveld en Greetje Groenbroek

Vader van Kevin Roggeveld en moeder van Henry Hoving

Michael Ruperti

Advocaat nabestaanden Henry Hoving en Kevin Roggeveld

Jasper van Dijk

Tweede Kamerlid SP

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrond

Hoe een onderzoek naar schuld aan het mortierongeluk in Mali in het niets verdween

Een door minister Hennis van Defensie beloofd onderzoek naar nalatigheid in aanloop naar het dodelijke mortierongeluk in Mali verdween na haar vertrek al snel van tafel. Uit een reconstructie door Argos blijkt dat de ambtelijke top zich van begin af aan verzette en het de onderzoekscommissie toestond af te wijken van de opdracht, zonder instemming van de nieuwe minister. 'Dit is totaal alle verhoudingen op z’n kop', zegt hoogleraar Wim Voermans.

Hoe Defensie na een mortierongeluk strafrechtelijk buiten schot bleef

Defensie heeft in de aanloop naar het dodelijke mortierongeluk in Mali systematisch regelgeving die de veiligheid van munitie moest waarborgen niet nageleefd. Toch is het handelen van Defensie of ambtenaren nooit strafrechtelijk onderzocht. ‘De overheid kan zeggen: bij mij kan je niet terecht’.

dossier

Veiligheid is topprioriteit bij Defensie. Na twee fatale incidenten in 2016 en een vernietigend oordeel van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, beloofden de krijgsmacht en het ministerie beterschap.