Defensie staat voor een grote opgave om de interne veiligheid te verbeteren, blijkt jaar in, jaar uit.

Veiligheid is topprioriteit bij Defensie. Na twee fatale incidenten in 2016 en een vernietigend oordeel van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, beloofden de krijgsmacht en het ministerie beterschap.

Ondanks de inspanningen om meer aan veiligheid te doen gaat er nog veel mis, zoals bij het transport en de opslag van gevaarlijke stoffen en munitie. Gebrek aan voldoende opgeleid en ervaren personeel speelt hierin een belangrijke rol.

Heb je een tip?

Kun je bijdragen aan de voortgang van dit onderzoek, vanuit je vakgebied, of heb je een tip. Deel het met de redactie.

Alle verhalen

2022
2022
Hoe een onderzoek naar schuld aan het mortierongeluk in Mali in het niets verdween

Een door minister Hennis van Defensie beloofd onderzoek naar nalatigheid in aanloop naar het dodelijke mortierongeluk in Mali verdween na haar vertrek al snel van tafel. Uit een reconstructie door Argos blijkt dat de ambtelijke top zich van begin af aan verzette en het de onderzoekscommissie toestond af te wijken van de opdracht, zonder instemming van de nieuwe minister. 'Dit is totaal alle verhoudingen op z’n kop', zegt hoogleraar Wim Voermans.

2021

Dood door schuld?

De nabestaanden van Henry Hoving en Kevin Roggeveld, twee militairen die in 2016 in Mali om het leven kwamen door een voortijdig ontplofte mortiergranaat, strijden al jaren voor onderzoek naar de schuldvraag. Dat minister Hennis van Defensie in 2017 politieke verantwoordelijkheid nam, is voor hen niet voldoende. De nabestaanden willen dat schuldigen zich voor de rechter verantwoorden.

2020

De munitie van Defensie

Defensie staat drie jaar nadat verbeteringen werden aangekondigd nog altijd voor een grote opgave om de veiligheid van vervoer en opslag van gevaarlijke stoffen te verbeteren. Dit blijkt documenten die Argos heeft opgevraagd.

2019

Veiligheid is topprioriteit, zegt Defensie. Na twee fatale incidenten in 2016 en een vernietigend oordeel van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, beloofde de krijgsmacht beterschap. Ondanks de inspanningen om meer aan veiligheid te doen gaat er achter de schermen nog veel mis, zoals bij het transport en de opslag van gevaarlijke stoffen en munitie. Personeelsgebrek speelt hierin een belangrijke rol. In de studio reageert plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim.

Blijf op de hoogte