Argos

Toch onderzoek naar rol Defensie in fataal Mali-drama

De militairen Henry Hoving (29) en Kevin Roggeveld (24) kwamen in 2016 om het leven door een mortierongeluk in Mali. Minister Hennis van Defensie trad in 2017 af omdat er grote fouten waren gemaakt. Zo was de munitie ondeugdelijk en zelfs niet volgens de regels getest. In haar laatste dagen als minister kondigde Hennis een onafhankelijk onderzoek aan naar nalatigheid en verwijtbaar handelen. Maar dit werd op mysterieuze wijze nooit uitgevoerd.

Argos maakte onlangs een reconstructie. Het bleek dat de ambtelijke top van het ministerie van Defensie het onderzoek nooit heeft gewild. De hoogste ambtenaren speelden zelfs een belangrijke rol bij het afzwakken ervan, terwijl de nieuwe minister hier niet mee had ingestemd.

Dit leidde tot Kamervragen en een brief van de nabestaanden aan de politiek, met de oproep het onderzoek toch uit te voeren. En dat zorgde deze week voor resultaat: minister Ollongren belooft dat er alsnog een onafhankelijke commissie komt én dat er niet opnieuw obstructie zal worden gepleegd. Maar hoe gaat zij dit doen en waarom wachtte zij zo lang? 

Zaterdag 22 oktober, 14 uur, NPO Radio 1
documenten

Download de documenten

Lees hier de volledige antwoorden van minister van Defensie Kajsa Ollongren op de Kamervragen die Jasper van Dijk (SP) stelde naar aanleiding van de eerdere uitzending van Argos.

Vragen/antwoorden Kamervragen aan Ollongren ▼

 

Lees hier de interne documenten van het ministerie van Defensie en de commissie Van der Veer die Argos boven water tilde na een beroep op de Wet open overheid (Woo). 

Woo Argos commissie Van der Veer ▼

 

 

Lees hier vragen en antwoorden die Argos ter voorbereiding van de uitzending stelde aan het ministerie van Defensie en aan commissie Van der Veer. 

Vragen/antwoorden ministerie van Defensie (woordvoerder Laurens Bos) ▼

Vragen/antwoorden Jeroen van der Veer ▼

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrond

Hoe een onderzoek naar schuld aan het mortierongeluk in Mali in het niets verdween

Een door minister Hennis van Defensie beloofd onderzoek naar nalatigheid in aanloop naar het dodelijke mortierongeluk in Mali verdween na haar vertrek al snel van tafel. Uit een reconstructie door Argos blijkt dat de ambtelijke top zich van begin af aan verzette en het de onderzoekscommissie toestond af te wijken van de opdracht, zonder instemming van de nieuwe minister. 'Dit is totaal alle verhoudingen op z’n kop', zegt hoogleraar Wim Voermans.

Het Defensieonderzoek dat er niet mocht komen

Twee Nederlandse soldaten kwamen in 2016 om bij een mortierongeluk in Mali. Dat leidde tot forse kritiek op Defensie. Die was ‘ernstig tekortgeschoten’ in haar plicht om de veiligheid voor militairen te waarborgen, concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Minister Hennis wilde weten of medewerkers van Defensie nalatig waren geweest of verwijtbaar hadden gehandeld. Maar de commissie-Van der Veer die dat moest onderzoeken, voerde die opdracht niet uit. Waarom niet?

Hoe Defensie na een mortierongeluk strafrechtelijk buiten schot bleef

Defensie heeft in de aanloop naar het dodelijke mortierongeluk in Mali systematisch regelgeving die de veiligheid van munitie moest waarborgen niet nageleefd. Toch is het handelen van Defensie of ambtenaren nooit strafrechtelijk onderzocht. ‘De overheid kan zeggen: bij mij kan je niet terecht’.

dossier

Veiligheid is topprioriteit bij Defensie. Na twee fatale incidenten in 2016 en een vernietigend oordeel van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, beloofden de krijgsmacht en het ministerie beterschap.