VPRO Boeken

Wiel Kusters & Mieke Koenen

Wiel Kusters schreef de biografie van 'Kees Fens : Mijn versnipperd bestaan. Het leven van Kees Fens 1929-2008.' Hij schetst een verrassend en ontroerend portret van de man die na zijn dood in de literaire wereld een leegte achterliet die niet meer gevuld werd.
Ook te gast is Mieke Koenen, die het boek 'Dwars tegen de keer. Leven en werk van Ida Gerhardt (1905-1997)' schreef. De eerste volledige biografie op basis van talrijke nieuw ontdekt materiaal.

Wim Brands blikt vooruit

Elke week lees je hier Wims persoonlijke ervaringen met de gasten van deze week en hun boeken.

Wiel Kusters 'Mijn versnipperd bestaan. Het leven van Kees Fens 1929-2008'


Hoe katholiek was Kees Fens?

Recensenten die de biografie van Wiel Kusters beoordeelden waren van mening dat de biograaf Fens met teveel wijwater had besproeid in diens 'Mijn versnipperd bestaan'.
 
Maar hebben ze gelijk?
 
Aan het begin van de prachtige documentaire die Hans Keller over Kees Fens maakte bezoekt deze de Amsterdamse kerk van zijn jeugd. De kerk is onttakeld, zijn lichaam heeft hem in de steek gelaten. Piepend loopt hij door wat eens straalde.
 
Hij slaakt een diepe verzuchting.
 
Wat Wiel Kusters in zijn biografie volgens mij zeer goed in beeld heeft gebracht is het verlangen van Fens naar een verleden waarin de hemel nog niet in scherven lag.
 
Zondag is Wiel Kusters te gast in VPROBoeken.

 

 

Mieke Koenen 'Dwars tegen de keer. Leven en werk van Ida Gerhardt'


Evenals Mieke Koenen die een biografie schreef over Ida Gerhardt, Dwars tegen de keer. Ida Gerhardt, misschien wel de koningin van de Nederlandse poezie, die prachtige gedichten schreef maar met wie - dwars als ze was - vaak geen land viel te bezeilen.
 
Zoals overigens ook Kees Fens mocht ondervinden.
 
In VPROBoeken laat ik de biografe overigens een brief van Ida Gerhardt voorlezen die een van de mooiste is die ik ooit las. Een brief aan een vader wier dochter zelfmoord heeft gepleegd. In anderhalve pagina troost zij de man, eert de dochter en legt zelf haar ziel bloot.
 
Intiem en ongenaakbaar tegelijkertijd.