VPRO Boeken 19 oktober, NPO 1, 11.20 uur

Alexander Münninghoff & Mark Schaevers

Alexander Münninghoff (Pozna, 1944) is journalist en Ruslandkenner. Zijn nieuwste boek De stamhouder is autobiografisch en berust op feiten en familieverhalen.

Ook te gast is Mark Schaevers ( 1956), journalist, over zijn pas verschenen boek Orgelman. Orgelman is de indrukwekkende biografie over het leven van de schilder Felix Nussbaum (1904-1944).

Wim Brands blikt vooruit

Elke week lees je hier Wims persoonlijke ervaringen met de gasten van deze week en hun boeken.

In VPRO Boeken aandacht voor twee levensgeschiedenissen.

De stamhouder van Alexander Münninghoff, waarin de voormalige correspondent en schaker schrijft over de wederwaardigheden van zijn familie: een grootvader die zich altijd sluw en opportunistisch staande wist te houden, een vader die lid werd van de SS, een kleinzoon die door zijn moeder wordt meegenomen naar Duitsland om daarna weer te worden ontvoerd door de grootvader die de stamhouder in zijn directe omgeving wil hebben.

'Ik ben de Tweede Wereldoorlog' heeft Harry Mulisch weleens gezegd.

Alexander Münninghoff kan dat herhalen.

Ook te gast is de Vlaamse journalist en schrijver Mark Schaevers die een boek schreef over de Duitse schilder Felix Nussbaum: Orgelman. Nussbaum die een groot deel van de oorlog was ondergedoken in Brussel en als geen andere kunstenaar de gruwelen van de oorlog onder ogen zag en verbeeldde.