VPRO Boeken zondag 14 december, NPO 1, 11.20 uur

Hans Boland & Sana Valiulina

Hans Boland vertelt over zijn nieuwste boek 'De zachte held'. In dit liefdesverhaal vertrekt een man naar Indonesië. Daar is hij geboren, daarheen wil hij terug. Hij reist over zee; zo is hij ooit vertrokken.

Ook te gast is Sana Valiulina, haar roman 'Kinderen van Brezjnev' gaat over liefde en verraad tegen de achtergrond van het economische en geestelijke verval van de Sovjet-Unie. Hoe is het om op te groeien in het beste land ter wereld?

Wim Brands blikt vooruit

Elke week lees je hier Wims persoonlijke ervaringen met de gasten van deze week en hun boeken.

'Kinderen van Brezjnev' Sana Valiulina

In VPRO Boeken praat ik met Sana Valiulina, geboren in Estland maar al weer enige tijd woonachtig in Nederland waar ze debuteerde als schrijfster. Dezer dagen verscheen haar meest ambitieuze roman tot nu toe: Kinderen van Brezjnev.

Over opgroeien in het Brezjnev-tijdperk maar ook over de periode waarin het imperium in elkaar stortte en de boven- en onderwereld versmolten met alle gevolgen - waaronder Poetin de verschrikkelijke - van dien.

'De zachte held' Hans Boland

Ook te gast in VPRO Boeken vertaler en schrijver Hans Boland, die onlangs de Poesjkin-medaille weigerde, een prestigieuze Russiche literaire onderscheiding. Boland legt uit waarom hij de prijs niet uit handen van Poetin wilde ontvangen.

Ik praat ook met hem over zijn autobiografische roman De zachte held, over het verlangen terug te keren naar het land van herkomst, Indonesie.