VPRO Boeken zondag 7 december, NPO 1, 11.20 uur

Willem Jan Otten

Willem Jan Otten kreeg in 2014 de P.C. Hooftprijs toegekend voor zijn gehele oeuvre. Dit vanwege de uitzonderlijke kwaliteit van zijn werk als essayist. Datzelfde jaar verscheen een nieuwe verzameling essays getiteld 'Droomportaal' met maar liefst tien essays over film.

Wim Brands blikt vooruit

Elke week lees je hier Wims persoonlijke ervaringen met de gasten van deze week en hun boeken.

Willem Jan Otten 'Droomportaal'


Zondag is Willem Jan Otten te gast in VPRO Boeken.

Dit jaar ontving hij de PC Hooftprijs voor zijn essays, onlangs verscheen bij uitgeverij Van Oorschot als Droomportaal, autobiografische verhalen en essays over onder meer films die voor hem van belang zijn.

Onbetwist de beste bundel essays die ik dit jaar heb gelezen.

In Droomportaal schrijft Otten:  ‘Een essay is geen journalistiek, mijn zelf is geen nieuws. Zij is ook geen wetenschap, mijn zelf is geen laboratorium waar ik op nieuwe feiten of onvermoede inzichten stuit. Mijn innerlijk is geen te bestuderen object. Ik denk soms dat ik niet zozeer zoek, als wel denkbewegingen volg'.

Mooie paragraaf maar ook een waarin Otten een probleem voor de interviewer schetst, indirect. Zoals hij tegen me zei: 'Vraag nou niet: op pagina 38 schrijf je, terwijl je op pagina 42 zegt... Ik beland dan direct in de stress van het eindexamen. Wat staat daar ook al weer, wat beweerde ik precies'.

Anders gezegd: Otten denkt vooral tijdens het schrijven van een essay. Het is - met andere woorden - de kunst om tijdens het interview vooral hardop te denken alsof er nog niks op de pagina staat.

Dat gaan we dus proberen.