VPRO Boeken zondag 30 november, NPO 1, 11.20 uur

Hans Achterhuis & Willem Schinkel

Hans Achterhuis vertelt over het boek 'De kunst van het vreedzaam vechten', dat hij samen met Nico Koning schreef. Nooit eerder was een beschaving zo effectief in het bewaren van vrede. Hoe lukt dat in onze moderne samenleving?

Ook socioloog Willem Schinkel is te gast over zijn nieuwste essay 'Over nut en nadeel van de sociologie voor het leven'. Wat betekent het om modern te zijn?

Wim Brands blikt vooruit

Elke week lees je hier Wims persoonlijke ervaringen met de gasten van deze week en hun boeken.

'De kunst van het vreedzaam vechten' Hans Achterhuis en Nico Koning


Onlangs sprak ik een journaliste die me vertelde dat we toch gruwelijke tijden meemaken. U kent de klacht. Overal oorlogen, om over de dreiging van aanslagen nog maar te zwijgen.

De wereld is in rep en roer.

Flaubert die een meester was in het 'ontkleden' van een idee dat niet klopt had wel raad geweten met deze opmerking.

Filosoof Hans Achterhuis die samen met zijn vriend en collega Nico Koning het boek De kunst van het vreedzaam vechten schreef ook.

Er is minder geweld dan ooit. Er vallen minder doden dan ooit.

In VPRO Boeken vertelt Achterhuis hoe dat komt. Het uitvechten van conflicten speelt in dit proces overigens een belangrijke rol.

'Over nut en nadeel van de sociologie voor het leven' Willem Schinkel


Over conflicten spreekt ook socioloog Willem Schinkel die in VPRO Boeken te gast is naar aanleiding van Over nut en nadeel van de sociologie voor het leven
 
Schinkel, ooit Zomergast, is onbetwist een van de meest oorspronkelijke jonge denkers die er op dit moment in dit land rondlopen.

Hij zal zijn plan voor een instituut voor de publieke verbeelding toelichten, een instituut dat een grote rol moet gaan spelen in het publieke debat. Een debat waarin volgens Schinkel te vaak conflicten worden verdoezeld.

Hij zal dit uitleggen aan de hand van de discussie over Zwarte Piet, waarbij aangetekend dat het woord discussie een kwestie niet zelden in een verkeerd daglicht zet.