Boeken

Judith Herzberg & Jeanne van Munster over Leo Vroman

Boeken staat op 2 maart geheel in het teken van de op 98-jarige leeftijd overleden Leo Vroman. Wim Brands praat met schrijfster Judith Herzberg over wat zijn werk zo bijzonder maakt en met programmamaakster Jeanne van Munster die goed bevriend was met Vroman.

VPRO Boeken besteedt een hele uitzending aan de vorige week overleden dichter Leo Vroman. Wim Brands praat met schrijfster Judith Herzberg over wat zijn werk zo bijzonder maakt en met programmamaakster Jeanne van Munster, die goed bevriend was met de schrijver.

Jeanne van Munster was erg onder de indruk en zelfs geëmotioneerd na haar eerste interview met Leo en zijn vrouw Tineke. Het was een hecht stel en ademloos luisterden ze naar elkaars antwoorden op de vragen. Nadat Leo en Tineke hoorden wat het interview bij Jeanne had losgemaakt, belden ze haar op. Het leidde tot een vriendschap van tientallen jaren. 

Judith Herzberg raakte met Leo aan de praat in een café, waar ze beiden vermoedelijk als dichter uitgenodigd waren. Maar ze kende zijn moeder zelfs al in Gouda, sinds haar achtste. Van haar herinnerde Judith zich vooral dat ze een pompje meebracht van metaal, waarmee je water in een emmer kon doen. Ze herinnert zich niet dat ze het ooit met Leo heeft gehad over zijn moeder. Praatten ze dan alleen maar over het maken van poëzie? ‘Ook helemaal niet’.
 
Zie zondag hoe Judith Herzberg en Jeanne van Munster samen aan tafel met Wim Brands herinneringen ophalen aan hun zachtaardige overleden vriend.