VPRO boeken

Boudewijn Smits

Boudewijn Smits is historicus en schreef de biografie Loe de Jong, 1914-2005, Historicus met een missie. Dr. Loe de Jong heeft als geen ander de beeldvorming van het Nederlandse volk over het oorlogsverleden gedomineerd. Als omroeper van Radio Oranje, presentator van de televisiedocumentaireserie De Bezetting, directeur van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie en auteur van het monumentale Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog, sprak hij een halve eeuw lang tot de verbeelding van tijdgenoten. De biografie toont hoe Dr. Loe de Jong de bekendste Nederlandse historicus van de twintigste eeuw werd.

Wim Brands

Een historicus met een missie?

Een telefoonboek van de Tweede Wereldoorlog. Zo omschrijft historicus Boudewijn Smits het monumentale werk van Loe de Jong, de twaalf delen over Nederland tijdens de tweede wereldoorlog. Dertien jaar deed de Jong onderzoek, twintig jaar schreef hij aan die geschiedenis.

Boudewijn Smits, die deze week promoveerde aan de universiteit van Groningen met een biografie over Loe de Jong (Loe de Jong. 1914-2005) heeft zelf ook een telefoonboek geproduceerd.

Ik denk dat hij evenals De Jong bang was om details over het hoofd te zien. Is dat erg? Of laat ik het anders vragen: ontstaat er door die gedetailleerde aanpak een lezenswaardig portret van De Jong of zie je als lezer op een bepaald moment door de bomen het bos niet meer?

Smits zal ongetwijfeld in sommige recensies het verwijt krijgen dat hij te omslachtig te werk is gegaan. Ik heb zijn biografie intussen ademloos uitgelezen. Het is dankzij Smits dat ik weet dat Loe de Jong door openhartig te zijn juist zijn geheimen probeerde te beschermen, waarom hij over de oorlog in termen van zwart en wit schreef, waarom hij een moralist was die zijn lezers een spiegel wilde voorhouden, waarom hij een historicus met een missie was.

Wat overigens de ondertitel van de biografie is. En een van de vragen die ik tijdens de uitzending van Boeken aan Smits stel:

wat maakte Loe de Jong een historicus met een missie?

 

- Wim Brands