VPRO Boeken

Pieter Waterdrinker en Roos van Rijswijk

Te gast zijn schrijver en journalist Pieter Waterdrinker (1961) over zijn roman 'Poubelle', en schrijfster Roos van Rijswijk (1985) over haar roman 'Onheilig'.

VPRO Boeken
Herhaling: zondag 14 augustus, 11.20 uur, NPO 1
 

jeroen van kan blikt vooruit

Jeroen van Kan (1968) maakt radio- en televisieprogramma’s en schrijft. Hij was onder meer presentator van het VPRO-programma De Avonden en redacteur van de literaire tijdschrijften Tirade en De Tweede Ronde. Samen met Wim Brands stelde hij het boek Nederland, een objectief zelfportret samen.

Jeroen van Kan blikt hieronder vooruit op de gasten in VPRO Boeken:

pieter waterdrinker

Wessel Stols wil boeken schrijven. Romans. Maar het stukje proza dat we van hem lezen, door Pieter Waterdrinker in zijn boek Poubelle met sardonisch genoegen geschreven, weten we al genoeg: een groot romancier zal Wessel niet worden. Eigenlijk wordt hij nergens groot in. Hij handelt in Sovjetkunst, hij wordt Europarlementariër, staat op de Maidan als de opstand uitbreekt in de Oekraïnse hoofdstad Kiev, vult een succesvolle column in de krant, maar waar hij nu precies door wordt voortgedreven? 'Wat wil deze man?', vroeg ik Pieter Waterdrinker. 'Gelukkig worden', antwoordde hij, maar zoals in elke tragedie weten wij van meet af aan al wat de hoofdpersoon weigert te beseffen: het is de afgrond die hem wacht, niet het levensgeluk. Ook voor ons een onaangename boodschap, want volgens Waterdrinker belichaamt Wessel het hedendaagse Europa.

roos van rijswijk

Onheilig (vernoemd naar de Duitse band Unheilig) is het debuut van Roos van Rijswijk. Meteen raak. Het soort boek waar je zinnen in wilt onderstrepen, vanwege hun trefzekerheid. Met die zinnen maakt ze een verhaal geloofwaardig dat alles in zich heeft een groteske te worden. Over een moeder die niet van haar zoon houdt en een zoon die verloren is in de wereld, tot hij zijn plek vindt in Nieheim, een stadje in Noordrijn-Westfalen waar het grootste plaatselijke wapenfeit een zakkenmuseum is (stofzuigerzakken, postzakken, graanzakken). Ondanks haar naderende dood komen moeder en zoon niet meer tot elkaar. Er staat te veel tussen ze in.