zondag 18 juni, 11.20 uur, NPO 1

Frank Westerman

Jeroen van Kan ontvangt de winnaar van de Bob den Uyl-prijs 2016, Frank Westerman. Met 'Een woord een woord' won hij de prijs voor het beste reisboek.

VPRO Boeken
Zondag 18 juni om 11.20 uur op NPO 1

Presentatie: Jeroen van Kan

Frank Westerman

In een tijd waarin woorden besmet zijn geraakt, waarin feiten worden betwist en leugens regeren koos de jury voor een boek dat de vraag centraal stelt of het woord een wapen kan zijn in de strijd tegen geweld. Meer dan ooit is er behoefte aan schrijvers die op zoek gaan naar de verhalen achter de propaganda, de oneliners van Twitter en de gehackte sociale media. Schrijvers en journalisten zijn wapenbroeders in de strijd tegen leugen en bedrog.

Frank Westerman is zo’n wapenbroeder. In Een woord een woord neemt hij de lezer mee langs een reeks spraakmakende gijzeldrama’s, te beginnen met de Molukse acties in de jaren zeventig. Hij laat zien hoe smal de demarcatielijn is tussen activisme en terreur, hoe iedere tijd geweld en excessen kent en hoe klein de stap naar radicalisering is. Deze unieke mengeling van reportage, persoonlijke bespiegelingen en historisch onderzoek levert een actueel en urgent boek op dat de lezer meesleept en dwingt tot nadenken.