België

Zo klein en toch zo verdeeld, dat is België. De onenigheid tussen de Vlamingen en Walen loopt de laatste jaren zo hoog op dat een splitsing van het land niet eens meer wordt uitgesloten. Bovendien zijn sinds de aanslagen in Parijs en Brussel alle ogen op Molenbeek gericht, dat een imago als broedplaats voor jihadisme heeft gekregen. En dat terwijl Brussel als hoofdstad van Europa eenheid moet uitstralen.

Het België van...

Niet alleen om de prachtige muziek moet je deze uitzending van Daan Stuyven kijken. De Belgische popartiest neemt je in dit deel van de serie Het België van... mee achter op zijn motor, langs merkwaardige plekken rond de taalgrens. Hij vertelt anekdotes die laten zien hoe idioot volgens hem die verdeeldheid tussen de Frans- en Nederlandstaligen in zijn land is. Een vogelliefhebber die hij spreekt vat het mooi samen: 'Wist je dat zelfs de vinken hier twee talen spreken?'

Nieuwkomers: Chika Unigwe

De Vlaamse nationalisten zijn weliswaar als politieke partij het meest populair, maar ondertussen groeit het aantal immigranten dat met hun talent het land een grote eer bewijzen. Neem Chika Unigwe, Belgische schrijfster van Nigeriaanse afkomst. Ze studeerde in Nigeria en aan de Universiteit van Leiden. Haar roman Fata morgana is de leidraad van deze aflevering van Nieuwkomers van Wim Brands en David Kleywegt, een zesdelige reeks over migratie in de literatuur. Het boek beschrijft de levens van Nigeriaanse prostituees in Antwerpen: het andere gezicht van de zuiderburen.

Belgische vicepremier in Buitenhof

Hij zou Molenbeek 'opkuisen', zo liet de Belgische vicepremier Jan Jambon (NV-A) in niet malse bewoordingen weten, nadat bekend werd dat de aanslagen in Parijs waren voorbereid in 'zijn' België. In Buitenhof wordt hij over dit 'Plan Molenbeek' aan de tand gevoeld, niet wetende dat Brussel twee maanden later het doelwit van nieuwe aanslagen zou zijn.

Argos: spionage in Brussel

De Europese hoofdstad Brussel is een magneet voor geheime diensten. Kristof Clerix weet daar alles van. De redacteur van het in Brussel gevestigde MO* magazine is gespecialiseerd in inlichtingendiensten en veiligheidsvraagstukken en wordt in onderzoeksprogramma Argos aan de tand gevoeld. Intrigerend. 

Vrije Geluiden: België-special

België is een muziekland in opmars. In de afgelopen jaren zijn er dan ook opmerkelijk veel musici uit België te gast geweest bij VPRO Vrije Geluiden. Om die reden besloot het programma om een speciale compilatie uit te zenden die geheel gewijd is aan onze Zuiderburen. Kijk, luister en geniet van onder anderen Gabriel Rios, Les Cerveaux Lents, Goeyvaerts String Trio en Jeff Neve.

correspondent Tijn Sadee

Correspondent Tijn Sadee doet regelmatig verslag vanuit Brussel over het Europarlement en de NAVO voor het VPRO-radiogrogramma Bureau Buitenland. Hij kent er iedereen en hoort altijd wel iets bijzonders in de wandelgangen. Volg hem op Twitter.

meer België bij de VPRO