Oostenrijk 1955. Drama van Franz Antel. Met o.a. Ewald Balser, Hannelore Bollmann, Erik Frey, Barbara Rütting en Gerhard Riedmann.

VPRO Cinema

Veel te banale bewerking van een beroemde en beruchte spionagezaak in Oostenrijk tijdens WO I. Oberst Redl (Balser) is hoofd van de contraspionage van de k.u.k.-monarchie, maar verkoopt militaire geheimen aan de Russische vijand om zijn dure levensstijl - een homoseksuele relatie met een jonge luitenant (Werner), die hem chanteert - te financieren. Als hem de grond onder de voeten te heet wordt, probeert Redl Werner als spion te laten ontmaskeren, maar zijn eerzuchtige ondergeschikte Hauptmann Angelis (Riedmann), trapt er niet in en laat Redl in zijn val lopen. De ongelukkige kolonel kent dan nog maar een uitweg: zelfmoord om zijn eer te redden. Naar een historische affaire uit 1913 in Wenen, die echter door István Szabó in 1984 met Klaus Maria Brandauer in de hoofdrol honderd keer beter gedaan werd. Alexander Lernet-Holenia en Kurt Nachmann schreven het scenario, terwijl de camera bemand werd door Hans H. Theyer en Hans Matula.

credits

Regie:
Franz Antel
Cast:
Ewald Balser, Hannelore Bollmann, Erik Frey, Barbara Rütting, Gerhard Riedmann, Oskar Werner, Rudolf Forster, Attila Hörbiger, Marte Harell, Alexander Trojan, Heinz Moog
Scenario:
Kurt Nachmann
Muziek:
Willy Schmidt-Gentner
Jaar:
1955
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Melodrama, Spionage
Landen:
Oostenrijk


op televisie
0 uitzendingen

Spionage (1955) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken