Elastiek, autolichtjes en een menselijke wolk. Vier studenten van de Hogeschool van de Kunsten Utrecht laten hun filmische visie zien op de monumentale natuurdocumentaire Panta Rhei uit 1951 van Bert Haanstra. Vanaf 26 januari 2014 een hele week te zien op VPROTV!

Voor het onderzoeksproject, dat dinsdag 21 januari ook in het Eye Filmmuseum werd vertoond, namen de HKU studenten een monumentaal werk uit de Nederlandse filmgeschiedenis als vertrekpunt: Panta Rhei of 'alles stroomt' van Bert Haanstra (1951). Panta Rhei reflecteert op de eeuwig voortdurende cyclus van verandering in de natuur. Met deze film als basis formuleerden de studenten een conceptueel kader van 'obstructies'. Aan de hand van deze regels herontdekten ze de film, trokken hem uit elkaar, legden hem opnieuw uit en maakten hem opnieuw. Ze haalen Panta Rhei van het scherm, introduceerden synthetische en niet-natuurlijke objecten, versnelden of vertraagden het tempo en doorbraken de vierde wand. Geïnspireerd op en gebruikmakend van archiefmateriaal ontstonden de nieuwe films.

When the sun meets the rain (sandra kaas)

When the sun meets the rain is een fantasie over hoe het zou zijn als de zon en de regen een karakter zouden hebben. 

elasticity (Kay van Vree)

Astiki Roi (Ruben Hulzebos)

Astiki Roi (Grieks voor urban flow) is een experimentele korte film. Het is een reactie met scherp contrast tot Bert Haanstra's film Panta Rhei, waarin de kijker de beweging van de natuur tot zich neemt. Astiki Roi is een abstracte weergave van alles wat beweegt in een grote stad. De film, laat de beweging zien aan de hand van licht en is 'Out Of Focus' gefilmd. En geeft de kijker een ervaring van de chaos van een stedelijke omgeving door gebruik te maken van herhaling en ritme. Het beeld laat de chaos van een stad zien, de wisselwerking van de lichten kan ook geïnterpreteerd worden als de beweging van digitale signalen van hedendaagse steden. 

inverted world (Robin Nijhof)