'We moeten eens per week die innerlijke clown naar buiten laten en daarom doen we dit.'

Zonder schmink en kostuum zijn het vrij onopvallende verschijningen. Terwijl twee clowns in de kleedkamer hun gezichten bedekken met een dikke laag schmink, vertellen ze over hun acties. 

Pavel Ivanov en Ekaterina Voevodkina, uit het bekende Moscow State Circus, dragen hun clownskostuum ook buiten de circustent. Om hun ‘innerlijke clown’ los te laten, lopen ze iedere week vrolijk uitgedost door de straten van de stad waar hun circus op dat moment is neergestreken.

Normaal gesproken vinden hun acties op straat plaats, maar daarvoor is het nu te koud. Gelukkig biedt het verwarmde metronetwerk van Moskou uitkomst. Ekaterina legt uit dat hun optredens absoluut geen politieke statements zijn. Make the world a happier together was de naam van hun vorige actie. “Dat is wat we willen bereiken. Niemand betaalt ons hiervoor en we maken geen reclame”, zegt Ekaterina. Pavel knikt instemmend en haalt iets uit zijn zak. “Vandaag gaan we voor het eerst de Onderscheiding voor Aardigheid uitreiken. Daarmee willen we aardige mensen bedanken.” Hij houdt een blauw speldje omhoog. “Voor veel clowns is clown zijn slechts werk, maar voor ons niet”, vervolgt Pavel. “Clown zijn zit in ons karakter. We moeten eens per week die innerlijke clown naar buiten laten en daarom doen we dit. Wij gebruiken geen alcohol of drugs, we lachen!”

Bij het metrostation aangekomen mengen Pavel en Ekaterina zich tussen de reizigers. Wanneer de metro rijdt houden de clowns zich bezig met het trekken van gekke bekken en genieten ze van alle aandachtige blikken. Ze stappen een paar keer over, wurmen zich door de drukte en hoewel ze nergens naartoe gaan lijken ze precies te weten waar ze heen moeten. Na een half uur heeft Pavel eindelijk iemand gevonden die een Onderscheiding voor Aardigheid verdient. Plechtig wordt de onderscheiding opgespeld bij een beduusd kijkende man; hij wordt bedankt voor het feit dat hij net zijn zitplaats opofferde aan een kind. De man weet zich geen houding aan te nemen, lacht ongemakkelijk en stapt bij de volgende halte de metro uit. 
 

Een uur later is de lol van de clowns er wel een beetje af. Pavel geeft aan dat het einde van de actie is aangebroken. In een nabijgelegen restaurant inventariseert Ekaterina de uitgedeelde onderscheidingen. “We hebben er toch vijf uitgedeeld?” vraagt ze. “Ja, vijf”, antwoordt Pavel. Ekaterina zucht en staart voor zich uit. “Jammer. We hadden echt verwacht dat er vandaag meer aardige mensen zouden zijn.”

In het kader van het journalistieke trainingsprogramma van Lokaalmondiaal, Beyond Your World maakten fotografe Julie Hrudova (25) en journaliste Charlotte Bouwman (20) een reis van drie weken door Rusland. Terug in Nederland werken ze nu vaker samen aan wat ze zelf ‘vrolijk nieuws’ noemen.