Hoe is het om een broer te hebben die zich plots bekeert tot de Islam? Lees hier hoe Xena haar persoonlijke verhaal wil omzetten naar een serie.

Xena (28) groeide op op het eiland Goeree-Overflakkee (en nee dat is niet Zeeland, maar Zuid-Holland). Ze heeft op jonge leeftijd op hoog niveau gejudood. Ze werd zelfs op haar 17e Nederlands kampioen en 3e van Europa en is ook in het bezit van de zwarte band. Maar wees niet bang. Xena besloot het judo naast zich neer te leggen en koos voor een studie filosofie.

Tijdens haar studie volgde Xena een cursus documentaire maken en sindsdien wil ze niets liever dan films en video’s maken. Ze heeft zichzelf het vak geleerd door middel van YouTube tutorials en werkt nu full-time als zelfstandige videomaker. Ze maakt het liefst video’s die mensen aan het denken zetten. In deze video’s bespreekt ze thema’s die haar aan het hart gaan zoals feminisme, duurzaamheid en persoonlijke verhalen.

mijn broer en ik: de moslim en de feminist


Xena wil in de workshop haar idee voor een serie uitwerken. In de serie, getiteld “Mijn broer en ik: de moslim en de feminist”, wil Xena onderzoeken waarom haar broer, die dezelfde atheïstische opvoeding heeft gehad als zijzelf, moslim is geworden. Het idee dat het Westen en de Islam onverenigbaar zijn, lijkt steeds meer aanhang te krijgen. Speelt dit mee in de afstand die zij nu voelt tussen haar en haar broer? De verschillen lijken op het eerste gezicht ook groot. Xena is feminist, vegetariër en staat bijna ieder weekend op de dansvloer. Haar broer bidt vijf keer per dag, heeft twee kinderen en was ook ooit vegetariër, maar eet nu weer vlees. Halal, dat dan weer wel. Recentelijk kwam ze er tijdens een autoritje achter dat er nog raakvlakken zijn en dat maakte haar nieuwsgierig en toen was het idee voor deze serie geboren.

Aan de hand van haar eigen persoonlijke situatie wil Xena proberen te laten zien dat het Westen en de Islam naar elkaar kunnen luisteren en van elkaar kunnen leren. 

EERDER WERK XENA