We interviewden Emma Westenberg. Voor Dorst maakte ze Proef tijdens de Dutch Design Week in 2014. Hierna studeerde ze af aan de Gerrit Rietveld Academie met Het stilleven van Estelle. En het gaat haar voor de wind!

Je bent een jaar geleden afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie. Wat heb je van deze periode geleerd?
“De vrijheid die je op de Rietveld krijgt, leert je goed bedenken wat je wilt maken en een eigen beeldtaal te ontwikkelen. Die vrijheid is soms wel moeilijk, maar het bereidt je wel goed voor op de periode na je opleiding. Daar gaat ook niemand je vertellen hoe je iets moet aanpakken.”

Hoe was die periode na je afstuderen?
“Ik heb tot nu toe eigenlijk nog niets te klagen gehad. Het werk komt je niet aanwaaien dus je moet zelf wel overal achteraan; plannen blijven schrijven en contact zoeken. Maar ik heb tot nu toe nog constant dingen kunnen maken en daar ben ik echt super blij mee!”

Voor Dorst maakte je tijdens de Dutch Design Week in 2014 'Proef', hoe heb je dit ervaren?
“Het was het eerste project waarbij ik met kinderen werkte. Ik vond dat echt een toffe ervaring. Zij zijn onvoorspelbaar en geven een hele directe energie af. In de toekomst wil ik daarom graag vaker met kinderen gaan werken.”

Waar ben je nu mee bezig?
“Op dit moment ben ik bezig met de ontwikkeling van een One Night Stand, die over een ambitieuze plastische chirurge en haar drang naar het creëren van nieuwe lichamen gaat. Eind november krijg ik te horen of ik deze ook echt mag gaan maken.”

Wat zou je verder nog willen maken?
“Ik baseer mijn werk vaak op bepaalde menselijke patronen, die ik niet begrijp. Zo ben ik nu ook onderzoek aan het doen voor mijn eerste speelfilm. Wij nemen onze vrijheid voor lief, maar in andere landen zijn deze vrijheden helemaal niet zo vanzelfsprekend. En ik zou graag met die film duidelijk willen maken in wat voor feest we eigenlijk leven. Als een soort liefdesbrief aan de vrijheid. En dat zou ik dan het liefst doen in de vorm van een musical!”

Meer van emma