We kijken graag verder en we kijken graag terug. Daarom interviewen we regelmatig getalenteerde jonge makers waar we mee werken of ooit mee hebben gewerkt. Deze keer interviewden we oud-Dorster Marinka de Jongh. We spraken haar over hoe haar droom uit kwam om een week lang te filmen in Spanje en over hard je soms moet vechten voor je film.

In 2012 studeerde Marinka af van de HKU met de documentaire Mijn Lieve Kankerhond, die ook door de VPRO werd uitgezonden. Inmiddels heeft ze flink wat ervaring opgedaan en maakt ze dit jaar twee documentaires, één voor Kids & Docs en de ander voor Teledoc Campus. Eerder maakte ze een aflevering voor Bikkels en bij VPRO Dorst maakte zij samen met Daan Bol Zwart Zaad

Wij vroegen haar naar haar nieuwste project Deze zomer is van mij waarvan net de montageperiode van start is gegaan. Met een crew draaien in Spanje was een droom die uitkwam voor Marinka. In augustus filmde zij elf dagen lang de vakantie van een groep jongeren met een licht-verstandelijke beperking in Salou. In haar documentaire Deze zomer is van mij zien we hoe deze jongeren de grenzen opzoeken van hun kunnen, ondanks hun beperking.

Ik realiseer me elke keer weer dat je moet vechten voor je film.

Marinka de Jongh

Voor zowel de groep als de hele crew was dit een groot avontuur. Vanwege de ruime tijd die er was, hoefde Marinka niet in te grijpen om mooie scenes te kunnen draaien voor haar film. Maar het werd even spannend toen de personages het filmen wilden afkappen. "Wij dachten na een week draaien dat medewerking vanzelfsprekend was geworden. Toen we de hoofdpersonen na verloop van tijd minder bij het maakproces betrokken, werden ze argwanend. Een momentje zonder camera met je personages was belangrijker dan gedacht. Ik realiseer me elke keer weer dat je moet vechten voor je film. Je bent er nooit, er is altijd wel iets; filmplan, geld, personages, draaien, montage en dan nog aan de man krijgen."

Marinka was eerst bang dat de twee films die ze tegelijk aan het maken is misschien teveel op elkaar zouden gaan lijken; haar Kids & Docs- documentaire Hoofd vol dromen gaat ook over mensen met een beperking. Maar haar nieuwe film gaat anders worden. Het gaat niet over dromen, maar juist het loslaten daarvan. Het lijkt erop dat deze twee films elkaar mooi gaan complementeren. We zijn erg benieuwd!

Meer van Marinka