VPRO Dorst interviewt vijf opvallende, jonge makers met een film op het Nederlands Film Festival.

mariia ponomarova

De Oekraïense Mariia Ponomarova (1991) studeerde dit jaar af aan de Filmacademie met de korte documentaire 9 mei. Met deze persoonlijke afstudeerfilm debuteert zij dit jaar op het Nederlands Film Festival. 

9 mei

Al vierentwintig jaar begint de verjaardag van Mariia Ponomarova op het kerkhof in Kiev. Die dag valt namelijk samen met de Dag van de Overwinning waarop voormalige Sovjetlanden, waaronder Oekraïne, de overwinning op nazi-Duitsland vieren en overleden familieleden eren. In deze persoonlijke documentaire haalt de filmmaker dierbare herinneringen op aan deze traditie. 

ingrid kamerling

Ingrid Kamerling (1981) studeerde psychologie in Groningen en Amsterdam, deed een masteropleiding journalistiek en media in Amsterdam en volgde AKV | St. Joost. Vanavond gaat haar korte documentaire In het hoofd van mijn zusje in première op het Nederlands Film Festival. 

in het hoofd van mijn zusje

Filmmaker Ingrid Kamerling onderzoekt wat er gebeurde in het hoofd van haar zusje Vivian die op 24-jarige leeftijd geheel onverwacht een einde aan haar leven maakte. Vivian was een mooie, energieke, veelbelovende vrouw die volop bezig was de wereld te ontdekken. Ze was, zoals veel leeftijdgenoten, op zoek naar wie ze was en naar wat zij kon bijdragen aan de wereld. Een uiterst persoonlijk verhaal waarin de grenzen tussen documentaire, dagboek en droom vervagen.

Ena Sendijarevíc

Ena Sendijarevíc volgde de opleiding Media en Cultuur en studeerde twee jaar geleden af aan de Filmacademie. Haar eerdere korte films Reizigers in de nacht en Fernweh reisden al de hele wereld over en werden bekroond op verschillende festivals. 

Import

De film vertelt het verhaal van een jong Bosnisch vluchtelingengezin dat na het verkrijgen van een verblijfsvergunning in 1994 in een klein dorp in Nederland terechtkomt. Absurde situaties ontstaan wanneer de gezinsleden op eigen manier deze nieuwe wereld hun thuis proberen te maken.

Dwight Fagbamila

Dwight Fagbamila (1993) studeerde dit jaar af aan het St. Joost in Breda, met de film Babatunde. De film gaat in première op het Nederlands Film Festival. 

Babatunde

Een jonge man vindt zijn weg in de criminaliteit. Zijn moeder staat op instorten, zijn vader was een gelukszoeker uit Afrika die zijn vrouw en kind achterliet toen hij met de noorderzon vertrok. Tijdens zijn vlucht stierf de vader en belandde hij in een limbo. Na vanaf die plek achttien jaar lang het leven van zijn zoon te hebben bezien, wordt hij door een belangrijke gebeurtenis teruggetrokken naar de aarde.

Hanna van Niekerk

Hanna van Niekerk volgde de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Met haar afstudeerfilm En ze leefden nog lang... won zij een Wildcard van het Nederlands Filmfonds. Daarmee kon ze haar debuutfilm If the sun explodes maken, die op donderdag 22 september in première gaat op het Nederlands Film Festival.

If the sun explodes

Met rugzak en tent trekken de jonge Yara en Philippe langs verre wegen en vieren ze het leven en de vrijheid. Lyriek en realisme gaan hand in hand in deze grotendeels geïmproviseerde roadmovie. Zoenen en vrijen, ernstige gesprekken, onverwachte botsingen. Onder zomerzon en sterrenhemel komt niet alleen aan het licht hoe verliefd ze zijn, maar ook hoe ze verschillen. Philippe een rusteloze zoeker, Yara ogenschijnlijk meer bescheiden. Een dramatische gebeurtenis stelt hun relatie onverwacht op de proef.