Last van corontaine? Zes kijk-, luister, en leestips om je te vermaken of je uit te dagen. Vandaag: Babylon, Rond de Noordzee, To Stay Alive, Het leven een gebruiksaanwijzing, Tegenlicht en De race.

vermaak me

Babylon

Als je op zoek bent naar een korte fictie-podcast, dan is de driedelige serie Babylon een goede tip. Het verhaal gaat over een jongen die zijn drukke leven ontvlucht naar een camping in Tsjechië, maar er blijkt zich een luguber drama te hebben afgespeeld, dat op het punt staat zich te herhalen.

Rond de Noordzee: puzzels

Hoeveel legpuzzels heb jij inmiddels al gelegd? Bij de serie Rond de Noordzee maakten we digitale puzzels van de prachtige foto's van en op de Noordzee. Tien stuks maar liefst, dus je kan weer even vooruit.

2Doc: To Stay Alive: A Method

Hoe houd je jezelf staande als eigenzinnig individu in een wereld die steeds onpersoonlijker wordt? Haal inspiratie uit de levenslessen van Iggy Pop, die zich op zijn beurt weer liet inspireren door Michel Houellebecq. Een film van mijmeringen, interviews en dialoog.

daag me uit

Het leven, een gebruiksaanwijzing: Hoe te doen alsof er niets aan de hand is

Iedereen gaat op zijn eigen manier om met crisissituaties. Een van die manieren is doen alsof er niets aan de hand is. Werkt die tactiek? De 85-jarige Margot de Boer, die alles al een keer heeft meegemaakt, presenteert de podcast Het leven, een gebruiksaanwijzing. Deze aflevering gaat over: hoe te doen alsof er niets aan de hand is.

Tegenlicht: Zo helpen we elkaar door de crisis heen

Voor iedereen is het een heel gek gegeven: van de ene op de andere dag zit je voornamelijk binnen en zijn je sociale contacten – als het goed is – tot een minimum beperkt. Welke solidaire initiatieven ontstaan er tijdens de coronacrisis? Tegenlicht zette ze voor je op een rij.

Teledoc: De race

In de wetenschap vinden altijd races plaats. Soms om commerciële redenen, soms om levens te redden - zoals nu met het vinden van een vaccin.
Nano-wetenschapper Leo Kouwenhoven heeft met zijn topteam uit Delft een voorsprong in een internationale race die uiteindelijk moet leiden tot de quantumcomputer, de heilige graal van de natuurkunde. Want die technologie zal waarschijnlijk (onder andere) de ontwikkeling van medicijnen behoorlijk versnellen. Kijk hier de documentaire.