De VPRO wil als grensverkenner de aanjager zijn van nieuwe technologische ontwikkelingen in media-content om zo innovatieve vormen van verhalen vertellen te onderzoeken. Dit gebeurt door structurele samenwerking met ontwerpers, uitvinders en mediamakers. VPRO Medialab op Strijp-S in Eindhoven brengt deze mensen samen en laat ze experimenteren met nieuwe media toepassingen als de Oculus Rift, de virtuele bril die nu nog vooral voor games wordt gebruikt. En potentiële productiemiddelen als drones en iBeacons.

De ultieme Mindfuck op Lowlands 2015: VPRO Peepshow

De VPRO Peepshow is een theatrale installatie waarin het VPRO Medialab onderzoekt in hoeverre Virtual Reality werkelijkheid is. Wat gebeurt er als we de virtuele en de werkelijke werkelijkheid gaan vermengen. Wat is er dan nog echt? Is er überhaupt iets echt? Op Lowlands 2015 stonden honderden bezoekers in de rij om dit aan den lijve te ondervinden, maar via de VPRO VR app (iPhone / Android) kun je de Peepshow ook vanuit je luie stoel ervaren.

VPRO als grensverkenner

Na het succes van Pinkpop, waar VPRO 3voor12 een Virtual Reality (VR)-versie (www.vpro.nl/fotodag1) heeft gemaakt van de allergrootste Nederlandse 360 graden groepsfoto ooit, presenteert de VPRO deze week op het Mediapark Jaarcongres de eerste VPRO Virtual Reality-productie met een artistieke insteek. Voor de Human/VPRO-serie De Volmaakte Mens werd kunstenaar en filmmaker Steye Hallema van VPRO Medialab gevraagd om een eigen VR-vertaling te maken van de wetenschapsserie. Dit resulteerde in een kunstzinnige, persoonlijke VR-belevenis, De Upgrade, die met behulp van de speciale VPRO Cardboard en een smartphone te ervaren is. Tijdens het Mediapark Jaarcongres presenteert hoofd digitaal van de VPRO, Geert-Jan Bogaerts, de primeur van deze VR-belevenis van De Volmaakte Mens en kunnen de bezoekers deze film ter plekke zelf ervaren.
 

Primeur! Je eigen VPRO cardboard

Omdat je een VR-ervaring echt zelf moet zien en geloven kun je bij de VPRO je eigen VPRO cardboard aanschaffen om zelf even in de wereld van Virtual Reality te stappen. Download de app om zelf de VR-film van De Volmaakte Mens te beleven. Ontdek hoe indrukwekkend het is om elke bezoeker op Pinkpop loepzuiver in een 360 graden groepsfoto te zien.