Als eerste publieke omroep heeft de VPRO de sprong naar virtuele reality gewaagd. Op 18 juni 2015 is op het Mediapark Jaarcongres de eerste Virtual Reality-productie van de VPRO in première geaan. Bij de serie De Volmaakte Mens heeft VPRO's Medialab een VR-film, of beter een VR-ervaring, gemaakt die met behulp van de speciale VPRO Cardboard en een app voor smartphones te ervaren is.

bestel de vpro cardboard

De VPRO Cardboard is voor €12,50 te bestellen via de online winkel. Hij is geschikt voor zowel iPhone als Android telefoons. VPRO leden kunnen de Cardboard aanschaffen voor de speciale prijs van €7,50.

Deze VR-film is een ervaring in 360 graden waar je enkel de VPRO Cardboard en een smartphone voor nodig hebt. Er is een app voor iphone en android beschikbaar:

vpro.nl/vrapp_iphone

vpro.nl/vrapp_android

In de itunes en android stores vind u ook andere VR-apps die u via de VPRO Cardboard kunt bekijken.

Google Cardboard

De VPRO Cardboard is een eenvoudige manier om met een smartphone Virtual Reality-producties te bekijken. Het ontwerp is gebaseerd op de Google Cardboard, een combinatie van de oude Viewmaster met de nieuwe technologie van uw mobiele telefoon. In combinatie met de speciale VPRO VR-app - of apps van andere makers - kunt u een groeiend aantal producties bekijken, varierend van 360-graden panorama-foto’s en -videos, tot concertregistraties en VR-documentaires.

Volg de aanwijzingen in de video hieronder en vouw zo zelf de cardboard in elkaar. Download vervolgens een VR-app (bijvoorbeeld een van bovenstaande tips). Plaats uw smartphone in de cardboard en laat u meevoeren naar bijzondere plaatsen en verhalen.

De VPRO VR-app is vanaf 18 juni 2015 beschikbaar voor Android en iPhone. Met de app kunt u de virtual reality-film bekijken, geïnspireerd op de tv-reeks De Volmaakte Mens.

problemen met kijken?

De video hapert
De VR-video wordt streaming geladen in uw telefoon, dus dat kan afhankelijk van uw verbinding soms even haperen. Als u een probleemloze ervaring wilt kunt het beste even de film geheel downloaden. Dat kan door in het startmenu het item over de film even aan te tippen en vast te houden. U krijgt dan de optie om de film te downloaden en in de app te bewaren.

De video verschijnt in volledig scherm maar ik wil het bekijken met VPRO Cardboard.
Tik op het scherm en raak het cardboard icoontje aan om de modus te wisselen naar side by side viewing. Gebruik de terug-knop van je smartphone om de video weer in volledig scherm weer te geven.

De video/app loopt telkens vast.
Het kan helpen om de spaarstand van je smartphone uit te schakelen, in te loggen op wifi of apps die draaien op de achtergrond te stoppen.