Baby, it's cold outside

Zet je pantoffels maar klaar en de verwarming hoog. Je hoeft helemaal niet naar buiten deze kerst, want er zijn genoeg programma's van de VPRO om te bingewatchen.

Op deze pagina kun je het hele online winterwonderland van de VPRO ontdekken. De beste films, kerstspecials en series komen er op te staan, dus er zijn dágen mee te vullen.

via GIPHY

Alle kinderen hebben wel wat. De een is doof, de ander schrijft links, weer een ander heeft ADHD. En Remi? Remi is een vondeling. De klassieker Alleen op de wereld van Hector Malot (1878) is bewerkt tot nieuwe televisieserie.

Verder is hij een hele gewone jongen die een heel gewoon leven leidt met Betty Barbarin, de moeder die hem gevonden heeft. Tot op zijn elfde verjaardag, als er een grote vrachtwagen voor hun huis stopt en Betty's man na jaren thuiskomt. Jerome vindt het teveel, twee mannen in één huis. Hij neemt Remi mee in de wagen en laat hem achter bij een benzinestation. Daar wordt Remi voor de tweede keer in zijn leven gevonden. Hij gaat mee met Vitalis en zijn dieren in hun oude bus. Het is het begin van een avontuurlijke reis waarin Remi vrienden maakt en vrienden verliest en door alle ups en downs eindelijk zijn echte geluk vindt.

Kijk hier alles van Alleen op de wereld terug.

Op Eerste Kerstdag is het weer zover: de altijd feestelijke uitzending van de Nationale Wetenschapsquiz. In het Klokgebouw in de lichtstad Eindhoven bijten drie duo's hun tanden stuk op wetenschappelijke vraagstukken.

Drie ongebruikelijke gelegenheidsduo's strijden tegen elkaar om de beste antwoorden onder leiding van Ionica Smeets en Pieter Hulst. Hoogleraar psychiatrie Iris Sommer neemt het met stand-up comedian Tex de Wit op tegen fysicus Reinoud Lavrijsen, die een duo vormt met de muzikale Frédérique Spigt, en hoogleraar cybersecurity Michel van Eeten die zich in deze strijd verbindt aan filosofe en schrijfster Simone van Saarloos.

Op 25 december is de quiz om 20.20 uur op NPO 2. Daarna is de Nationale Wetenschapsquiz hier terug te zien.

Ook in huize Van Boven wordt kerst dit jaar weer groots gevierd. Van 21 tot en met 23 december is Yvette terug met een kerstdriedaagse waarin ze allerlei feestelijke gerechten bereidt die ter inspiratie kunnen dienen voor een eigen kerstdiner.

Het is een kerstspecial om je lippen bij af te likken. Maak kip met oesters, zelfgemaakte carpaccio of een legendarische trifle. Yvette legt het allemaal aan je uit.

De kerstafleveringen van Koken met Van Boven zijn hier terug te kijken.

Beestieboys keert deze winter terug met een eenmalige, gezellige en komische kerstshow waarin niet alleen de wensen van baasjes worden vervuld, maar ook die van hun huisdieren! Want ook dieren verdienen het om tijdens kerst wat extra liefde te krijgen.

Beestieboys Tim den Besten en Nicolaas Veul zorgen ervoor dat zowel mens als dier deze kerst met hun (natte) neus in de boter vallen. Bereid je voor op een spectaculaire en hilarische verrassingsshow waar zelfs mensen van gaan kwispelen.

Vanuit de speciale Beestieboys-kerststudio ontvangen Tim en Nicolaas dieren en hun baasjes, allemaal met hun eigen bijzondere wens. Zo wil Peter, die voor de verzorging van zijn honden afhankelijk is van de dierenvoedselbank, een ware sterrenmaaltijd voor zijn trouwste viervoeters. Marianne moest deze zomer met pijn in haar hart afscheid nemen van Jules en Bruno, twee alpaca's die ze zelf met de fles heeft grootgebracht maar waarvoor ze niet meer kan zorgen. Haar wens is om de alpaca's nog één keer te zien om een kerstfamiliefoto nemen.

Naast de wensen die in vervulling gaan, kun je ook genieten van een kerstige modeshow met fashionable honden!

Op zaterdag 24 december om 13.00 uur is de special te zien op NPO Zapp. En daarna kun je de kerst van Beestieboys terug kijken.

Beroemde gasten, vermaarde interviewers, vier gesprekken van drie uur: de vertrouwde ingrediënten voor een nieuwe reeks Marathoninterviews. Zoals altijd met de kerstdagen, dit jaar met een filmmaker, een schrijver en twee hoogleraren.

Zo interviewt Chris Kijne Kristofer Schipper, Clairy Polak interviewt Gloria Wekker, Bram Vermeulen interviewt Tom Lanoye en Marcia Luyten interviewt Frans Weisz.

Het eerste interview is zaterdag 24 december op NPO Radio 1. Vanaf dan is er vier dagen lang elke dag van 20.00 uur tot 23.00 uur een nieuw interview. Luister alle marathoninterviews terug.

Mag ik van jou 'Stoner' uit de categorie 'Herontdekkingen'? VPRO Boeken telt af naar kerstavond met het Boekenkerstkwartet. Elke dag vind je hier een nieuwe kaart uit verschillende literaire categorieën. Met kerstavond is alles compleet.

Print op 24 december alle kaartjes en kwartetten maar. Het kwartet bestaat uit zes categorieën: obese boeken, de film was beter, herontdekkingen, lachwekkende levens, highbrow hypes en kantoorliteratuur. Veel plezier!

Vanaf 24 december kun je het VPRO Boeken-kwartet in zijn geheel als pdf downloaden op de kerstkwartetpagina.

Door Nathan Oosthoek

De Duits-Nederlandse cabaretier Sven Ratzke vertelt in Nooit meer slapen over zijn kerstshow Ratzkes Christmas Night. Hij is het enfant terrible van het Nederlandse cabaret, gooide afgelopen jaren hoge ogen met Starman. Een theater-cabaretprogramma met de muziek van David Bowie. De tournee werd extra pregnant toen Bowie begin dit jaar onverwachts overleed. Hierdoor stond Ratzke’s voorstelling ineens vol in de belangstelling. Blijkbaar niet onterecht, want op het Edinburgh Fringe Festival kreeg hij de prijs uitgereikt voor de beste show.

Het is lastig om Ratzkes stijl te omschrijven. Hij geeft aan elk programma een geheel eigen invulling, met invloeden van ouderwets cabaret (in de Engelse zin van het woord), vaudeville en chanson. Dikwijls gekleed in zeer extravagante, enigszins androgyne kostuums van grote ontwerpers staat hij op de internationale podia. Daar vertolkt hij een breed scala aan oude en minder oude liedjes op de typische Ratzke-manier: intiem, loepzuiver en soms een tikje ordinair. Deze maand gaat hij de theaters langs met ´Ratzkes Christmas Night´.

Pieter van der Wielen spreekt met Sven Ratzke in Nooit meer slapen.

Toren C kerstspecial

Toren C maakt zich op voor de kerstdagen. Dat betekent allerlei aanstootgevende, valse en pijnlijke taferelen op de werkvloer van het bedrijvencomplex. Zoals altijd eigenlijk, maar voor kerst doen de kantoorbewoners er nog een schepje bovenop. Vol hilarisch leedvermaak en plaatsvervangende schaamte.

Kijk hier Toren C terug.

De tienjarige Lucas, middelste kind uit een rijk gezin, woont in een dure wijk in een groot huis, van alle luxe voorzien. Alles wordt totaal anders als Lucas, speurend naar zijn Sinterklaassurprise, een grote doos onbetaalde rekeningen vindt. Vader Maarten blijkt enorme financiële problemen te hebben en de familie raakt alles kwijt. Het gezin wordt uit huis gezet en vindt met hulp van hun werkster Nina onderdak in een oud kantoorgebouw tussen andere nieuwe armen.

Terwijl vader (Jeroen Spitzenberger) en moeder (Hadewych Minis) het moeilijk hebben met zichzelf en elkaar, en grote broer Thomas (15) en zusje Emma (7) vreselijk moeten wennen aan de nieuwe situatie, probeert Lucas er het beste van te maken met als hoogste doel: een Vrolijke kerst voor de hele familie.

Kijk Vrolijke kerst nu terug.

Als molenaarszoon Jaap alles kwijtraakt wat hij had, kan hij nog maar op één vriend vertrouwen: zijn gelaarsde poes. Samen trekken ze door een vreemd land, op zoek naar eten en werk. Door de slimme en onnavolgbare streken van Poes weten de twee in no time het vertrouwen van de koning te winnen en zich een plek aan het hof te verwerven. Maar is alles wel zo mooi als het lijkt? Is de prinses zo lief als ze er uit ziet? Kan een monster ook een muis zijn? En hoeveel levens heeft een kat eigenlijk?

De Gelaarsde Poes is een parodie op het sprookje De Gelaarsde Kat, in de trant van eerder geprezen theatervoorstellingen van het Ro Theater als Lang en Gelukkig, Snorro, Woef Side Story en De Zere Neus van Bergerac.

De televisiebewerking van de theatervoorstelling is 1 januari 2017 om 18.50 uur te bekijken op NPO Zapp, en daarna is De gelaarsde poes hier terug te zien.

Het thema voor dit feestdagendubbelnummer van de Gids werd geboren vlak nadat Mark Rutte publiekelijk - in de Telegraaf - 'sorry' had gezegd voor verkiezingsbeloftes die hij niet was nagekomen. Vinden we dat nu fijn of niet, dat sorry zeggen? Want is deze wat luchtige vorm van excuses maken niet de allereenvoudigste manier geworden om overal onderuit te komen? Of getuigt het juist van nederigheid? Vragen te over, en daarom des te meer reden om 2016, een jaar waarin het fundament is gelegd voor veel toekomstige sorry's, af te sluiten met dit grote excuusnummer en een podcast over schuld en schaamte.

Overwintervertelling van Van Kooten en De Bie

Uit onvrede met bepaalde ontwikkelingen in de Nederlandse maatschappij besluiten Arie en Gé Temmes tijdens de kerstdagen te overwinteren in Benidorm. Deze kerstfilm werd gemaakt in 1985 en staat nu ook op YouTube.

advertentie