Je zult het niet gauw (willen) lezen, maar ook in het oude nieuwe normaal gaat een beetje afstand houden niet verkeerd zijn. Over de Joy of Missing Out, drie zoenen en het virus van morgen.

Voor de uitbraak van het coronavirus hadden we het allemaal druk, druk, druk. We probeerden zoveel mogelijk in onze agenda te proppen om zo min mogelijk te missen van wat er om ons heen gebeurde. De angst om leuke en interessante dingen te missen heet FOMO: Fear Of Missing Out. Bijna zeventig procent van de mensen tussen 18 en 34 jaar heeft last van FOMO, blijkt uit onderzoek.

VPRO Tegenlicht onderzocht wat voor effect corona op deze angst heeft gehad. ‘We hoeven ons geen zorgen te maken dat we iets missen, want er is niks om te missen,’ zegt psycholoog Thijs Launspach, auteur van het boek Fokking druk.

‘Als je nu opluchting ervaart omdat alles is uitgevallen, moet je je misschien eens achter de oren krabben over het tempo waarin je leeft.’

Thijs Launspach, psycholoog en auteur Fokking druk

Dat maakt het ook makkelijker om toe te geven dat je eigenlijk liever thuis op de bank zit. Nu het gevaar van het virus afneemt, bestaat de kans dat we precies zo doorgaan als voor corona. Maar willen we dat nog wel, en is dat wel gezond? Daarop antwoordt Launspach: ‘Als je nu opluchting ervaart omdat alles is uitgevallen, moet je je misschien eens achter de oren krabben over het tempo waarin je leeft.’

wat doen we met de etiquette?

Vind jij het verschrikkelijk om op verjaardagen iedereen drie zoenen te moeten geven? Of wildvreemden de hand te moeten schudden, wetende dat slechts dertig procent van de mensen zijn of haar handen wast na een toiletbezoek? Daar boden de coronamaatregelen een mooie oplossing voor; je bleef op anderhalve meter afstand en bij wijze van begroeting knikte je naar elkaar of gaf je een ellebooggroet.

De ‘anderhalvemetersamenleving’ (hét woord van 2020) heeft laten zien dat het niet bepaald hygiënisch is om elkaar de hand te schudden, drie zoenen te geven of te knuffelen. Afstand is dus niet alleen voor de introverten onder ons fijn, het is ook nog eens gezonder.

Wat als we die gewoontes lekker in het verleden laten? Frank & Eva gaan in Welkom bij de club! in gesprek met etiquette-koning Jan-Jaap over die geliefde en gevreesde drie zoenen. Met de vraag: is het wel nodig dat te blijven doen? Eva is tegen, Frank is voor. Wat vind jij?

en morgen?

Viroloog Ron Fouchier denkt al na over het virus van morgen. Je wilt er niet aan denken, maar deze ‘virusjager’ doet dat juist wel. Er duiken constant nieuwe virussen op in de wereld en door de toenemende globalisering krijgen die virussen de kans zich sneller te verspreiden.

VPRO Tegenlicht gaat met Fouchier en viroloog Marion Koopmans in gesprek over virussen van de toekomst. Als internationale hoofdrolspeler in de virologie onderzoekt Fouchier hoe we de komst van nieuwe virussen kunnen voorspellen en streeft hij ernaar een universeel griepvaccin te maken.

‘Iedere paar jaar hebben we zo’n uitbraak, en iedere paar jaar roept iedereen: waarom kunnen we hier niks aan doen?’ zegt Fouchier tegen VPRO Tegenlicht. ‘Maar als we hierin investeren, dan zijn we mogelijk in twintig jaar wel van die pandemie af.' De woorden van Fouchier scheppen hoop: als we virussen kunnen voorspellen, zijn we beter voorbereid op de gevaren van de toekomst.

Maatregelen als thuiswerken en geen handen schudden waren dus niet alleen prettig voor de introverten, zij bieden mogelijk ook een oplossing voor het voorkomen van een volgende pandemie.