In het kader van de VPRO Tegenlicht uitzending 'Voorbij de emoji', duikt het VPRO Medialab in de taal van emoji. Samen met emoji-expert Lilian Stolk, organiseren we een interactief verhaal-experiment op WhatsApp over de kleurrijke chatsymbolen.

VPRO aan het typen...

Onder de noemer VPRO aan het typen... onderzoekt het Medialab de mogelijkheden om via WhatsApp op vernieuwende manieren een verhaal te vertellen. Op  woensdag 16 oktober zit emoji-expert Lilian Stolk live achter het toetsenbord: zij legt deelnemers binnen 30 minuten uit hoe het komt dat er geen wiet-emoji bestaat en waarom dat volgens haar niet erg is. Tijdens de chat worden deelnemers ook om input gevraagd.

Meedoen aan het experiment? 👍 Meld je hier aan!

Chatsymbooltjes
😀  In 1999 werden de emoji's ontworpen door Shigetaka Kurita, een Japanse computeringenieur. Stolk reisde af naar Japan om hem te ontmoeten (zie de foto hierboven). In haar boek over emoji 'Het Zonderwoorden-boek'' vertelt ze over de opkomst en het veelvuldig gebruik van de chatsymbooltjes. 

Inmiddels bestaan er al meer dan drieduizend emoji en hebben ze een grote invloed op onze manier van communiceren. Welke emoji er op je toetsenbord beschikbaar zijn wordt bepaald door één centrale organisatie: Unicode. Iedereen kan voorstellen inzenden voor nieuwe emoji, maar die moeten wel aan bepaalde regels voldoen. Meer hierover tijdens deze live WhatsApp-sessie met Lilian Stolk. 

De VPRO Tegenlicht-uitzending Voorbij de emoji is te zien op zondagavond 13 oktober 2019 om 21.00 op NPO 2.