nooit meer slapen weekoverzicht

Deze week zijn te gast: regisseur Urszula Antoniak, rapper Fresku, actrice Manoushka Zeegelaar Breeveld, artistiek directeur Serge van Veggel en filmmaker Maaik Krijgsman. Gastschrijver is Cathelijn Schilder.

maandag 8 januari

Urszula Antoniak over haar nieuwe speelfilm ‘Beyond Words’

Urszula Antoniak is een Pools-Nederlandse regisseur. In Silezië volgde ze de filmschool, maar Polen benauwde haar, waarop ze als jonge twintiger naar Nederland vertrok. In 2009 debuteerde ze met het drama Nothing Personal, dat vier Gouden Kalveren won, waaronder voor ‘beste film’. Daarna volgden Code Blue en het tienerdrama Nude Area. Deze week gaat haar vierde speelfilm Beyond Words in première, geschoten in zwart-wit, waarin een jonge advocaat in Berlijn zijn vader uit Polen op bezoek krijgt. Ze zijn vreemden voor elkaar, maar er ontwikkelt zich een vriendschap. Pieter van der Wielen spreekt met Urszula Antoniak. Kijk het gesprek terug.

Podcast: 'Bob'

Vanavond zenden we de laatste aflevering uit van de zesdelige podcast Bob, over de vierentachtig jarige Elisa die verliefd is op Bob. Een man waar haar drie dochters tot dan toe nog nooit van hadden gehoord. Maar wie is Bob en heeft hij wel echt bestaan? Dat is de centrale vraag in de reeks van audiocollectief Schik. Schik bestaat uit Siona Houthuys, Mirke Kist en Nele Eeckhout, drie jonge makers uit Vlaanderen en Nederland. Luister aflevering zes terug.

dinsdag 9 januari

De sketches en poëzie van Fresku in 'Welkom bij de Fresku Show'

Fresku is de artiestennaam van Roy Michael Reymound, rapper en theatermaker. Van jongs af aan wilde hij verhalen vertellen, maar zag een dergelijke loopbaan nooit als een reële toekomstmogelijkheid. Tot hij eind 2008 een platencontract bij hiphop-label Top Notch tekende. Inmiddels heeft hij drie albums op zijn naam staan. Recent toerde hij met rapper MocroManiac langs tal van Nederlandse poppodia; in het theater gaat deze maand zijn cabaretvoorstelling Welkom bij de Fresku Show in reprise. Een theatershow in de vorm van sketches en poëzie. Pieter van der Wielen spreekt met Fresku. Kijk het gesprek terug.

Open kaart: schrijver en vertaler Alex Hijmans

Schrijver Alex Hijmans is een van de weinige Nederlandse vertalers die rechtstreeks boeken vanuit het Iers vertaalt. Vorig jaar verscheen zijn vertaling van het controversiële Onder de zoden, van Máirtin Ó Cadhain. Een donkere satire die zich afspeelt onder de zoden van een kerkhof in een Iers dorp, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. In de rubriek ‘Open kaart’ beantwoordt Alex Hijmans vragen over leven en werk. Luister het gesprek terug.

De favoriete scène van: Paula van der Oest

In 'De favoriete scène van' vertellen regisseurs over de scène waar ze als kind van wakker lagen of als volwassene alleen maar van konden dromen.
Paula van der Oest bracht in 1996 haar eerste lange speelfilm De nieuwe moeder uit. Ze won een Gouden Kalf en sleepte in 2001 een Oscarnominatie in de wacht voor de film Zus & zo. Sindsdien regisseerde ze films als Lucia de B., Tonio en het recente Kleine IJstijd. Vanavond onthult ze haar favoriete scène uit andermans werk. Luister het gesprek terug.

woensdag 10 januari

Manoushka Zeegelaar Breeveld vertolkt de invloed van Caribische muziek

Manoushka Zeegelaar Breeveld is actrice, zangeres en regisseur van Surinaamse afkomst. Als driejarige verhuisde zij naar Suriname en keerde in 1990 naar Nederland terug om er te studeren. Via John Leerdam kwam ze in het theater terecht. Daarna volgden ook rollen in films en televisieseries. Binnenkort is ze te zien in de theatervoorstelling Woiski vs. Woiski, waarin het levensverhaal wordt verteld van vader en zoon Woiski, die ondanks hun moeizame verhouding furore maakten en Nederland verrijkt hebben met hun Caribische muziek. Pieter van der Wielen spreekt met Manoushka Zeegelaar Breeveld. Luister hier het gesprek terug.

'NMS Live Sessies': Douwe Bob

Om de week nodigt NMS twee binnen- of buitenlandse popmuzikanten uit om in platenzaak Velvet Music in Amsterdam een paar nummers te komen spelen, waaronder een cover van een bewonderde collega-muzikant. Deze keer is dat Douwe Bob. Hij won in 2012 de talentenjacht De beste singer-songwriter van Nederland, waarna hij zijn debuutalbum Born in a storm uitbracht. In 2016 vertegenwoordigde hij Nederland op het Eurovisiesongfestival, waar hij elfde werd met de hit Slow Down.

Zelf een muzieksessie bijwonen? Dat kan! De ‘NMS Live Sessies’ worden eens in de twee weken op vrijdagmiddag opgenomen in platenzaak Velvet Music, op de Rozengracht in Amsterdam, en zijn open voor publiek. Wees welkom! Kijk op onze Facebook pagina voor namen en tijden.​ Luister hier het optreden terug.

Open kaart: regisseur Nina de la Parra

Seks, liefde en vrouwelijke identiteit zijn belangrijke thema’s voor regisseur, zangeres en cabaretier Nina de la Parra. Haar nieuwe lunchvoorstelling Kaap Furie gaat over twee zussen die een trein kapen op Internationale Vrouwendag; wat begint met een ludieke actie groeit al snel uit tot een wereldwijd protest tegen seksuele intimidatie. De voorstelling is te zien in het Amsterdamse theater Bellevue. In de rubriek ‘Open kaart’ beantwoordt Nina de la Parra vragen over leven en werk. Luister het gesprek terug.

donderdag 11 januari

Artistiek directeur Serge van Veggel regisseert grand opéra 'Hamlet'

Serge van Veggel is oprichter en artistiek directeur van het Haagse opera- en muziektheatergezelschap Opera2Day. Hij werd opgeleid als Neerlandicus. Na ervaring te hebben opgedaan aan de organisatiekant van de cultuur richtte hij zich op de regie van opera en muziektheater, onder meer bij het RO Theater en De Nederlandse Opera. Vanaf deze week brengt Opera2Day de ‘grand opéra’ van de Franse componist Ambroise Thomas (1811-1896), Hamlet, naar Shakespeares gelijknamige meesterwerk. Pieter van der Wielen spreekt met Serge van Veggel. Kijk het gesprek terug.

Open Kaart: Schrijfster Persis Bekkering

Persis Bekkering verdiende al langer de kost met het recenseren van andermans boeken voor de Volkskrant. Nu zijn de rollen omgedraaid: haar eigen debuutroman Een Heldenleven is net verschenen. De held uit het verhaal, Igor, kan alles, en als hij het niet kan leert hij het sneller dan zijn medemensen. Bekkering vraagt zich in haar roman af wat de prijs van perfectie is: een zeer interessante vraag voor een recensent. Want hoe kritisch zijn de ogen nu op haar debuut gericht? In de rubriek ‘Open kaart’ beantwoordt Persis Bekkering vragen over leven en werk. Luister het gesprek terug.

De Reismicrofoon: Eric Corton

Slapeloze nachten en knikkende knieën: in de rubriek De Reismicrofoon volgen we elke week iemand in de laatste dagen voor zijn/haar werk officieel het daglicht ziet. Deze keer geven we de microfoon mee aan Eric Corton. Hij maakt zich klaar voor de eerste uitvoering van zijn solovoorstelling Ma. Ma is gebaseerd op het boek dat Hugo Borst schreef over de aftakelende geest van zijn moeder en haar onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis. De voorstelling gaat 22 januari officieel in première. Luister terug.

 

vrijdag 12 januari

Filmmaker Maaik Krijgsman geeft het leven van de gewone Chinees weer

Maaik Krijgsman is regisseur, filmmaker en scenarist. De afgelopen twintig jaar werkte hij voor verschillende televisieseries voor de VPRO, zoals In Europa, O'Hanlon’s Helden en Speeches. Ook maakte hij de documentaires See You in Vegas en Looking for an Icon. In 2016 oogstte hij veel lof met Langs de oevers van de Yangtze, de serie over China die hij met fotograaf Ruben Terlou maakte. Vanaf komende zondag is het vervolg op de televisie te zien: Door het hart van China, waarin het leven van de gewone Chinees centraal staat. Elfie Tromp spreekt met Maaik Krijgsman. Luister het gesprek terug.

Podcast: 'VPRO Cinema'

Elke week zenden we in de ‘Podcast’ rubriek dé beste cultuurpodcast van het moment uit. Deze week is onze keuze gevallen op VPRO’s Cinema podcast. Geen recensies, maar gewoon een goed gesprek over films, makers en genres, met als vaste hosts Jasper Tonnon en Stephanie Louwrier. Dit keer spreken zij over de geliefde en gehate cultfilm The Room en de film die acteur James Franco hierover maakte. Luister de podcast terug.